Ett ämne som är brännhett efter Bostonbomberna – och som ligger till grund för Mira Nairs nya film Den ovillige fundamentalisten.
Filmen, som får Sverigepremiär på fredag, handlar om Changez, en ung man från Pakistan som blir framgångsrik affärsman i New York. Efter 11 september-attentaten blir han trakasserad av de amerikanska myndigheterna, samtidigt som han börjar se på sitt liv i USA med andra ögon. Han lämnar landet och beger sig till Pakistan. Men hur radikaliserad har han blivit?
Är han inblandad i kidnappningen av en västerlänning?
– Det är en film om den misstänksamhet som finns mellan USA och, i det här fallet, Pakistan, och om vad det leder till, säger Mira Nair när jag möter henne på filmfestivalen i Venedig.
I filmen berättar Changez sin historia för en man som säger sig vara journalist –men är han verkligen det? Även detta är osäkert.
Filmen är baserad på den omtalade boken med samma namn, skriven av pakistaniern Mohsin Hamid.
– Jag använder de här frågorna – är han en spion, är han en terrorist, vilka är de egentligen – till att skapa en språngbräda för dialog. Det blir en bro som förenar dem och som förenar oss, och som får oss att se oss själva i dem som vi har betraktat som de andra.
– Jag är inte intresserad av att skildra någonting i svartvitt, något som tyvärr alltför ofta händer på film. Jag vill inte att vi ska känna att vi skiljer oss från personerna i filmen.
Filmen tar upp ämnen som är känsliga inte minst i USA, och Mira Nair säger att hon är mycket nyfiken över hur den ska tas emot där.
– Det ser jag fram emot, att kunna öppna en dialog. Det var därför jag gjorde filmen. Jag tror det är en film som engagerar sin publik. Vare sig man tycker om den eller inte, så är det en film som startar diskussioner. Vi måste kunna ta del av vad våra opponenter tycker för att lära känna oss själva.