Musikminnen blir teater

Uppsalabornas starkaste musikminnen ska bli teater. I dag, torsda (30/10)inleds projektet Soundtrack of your life, där Uppsala Stadsteater och Radio Uppland tillsammans samlar in upplänningarnas egna berättelser om musik

Kultur och Nöje2008-12-06 11:07
Vi har alla starka minnen som vi förknippar med en viss låt.

Musik har en tendens att gå förbi det intellektuella och direkt på känslorna, vare sig det gäller sorg, glädje eller någonting mitt emellan. Antagligen är det därför som så många av våra personliga erfarenheter faktiskt har ett soundtrack, eller i varje fall är intimt sammanflätade med ett visst musikstycke.
- Jag har till exempel ett väldigt starkt minne till Chris Isaaks Wicked Game. Jag var jättekär i en numera väldigt känd skådespelerska som dansade till Wicked Game med en känd regissör på en fest. Jag blev svartsjuk och sprang ut, hon följde efter och vi pratade. Hon följde med mig till landet och sedan blev vi tillsammans, säger Linus Tunström, chef på Uppsala Stadsteater, som tillsammans med Tomas Alfredson regisserar den pjäs som är projektets slutmål.

I samarbete med Radio Uppland ska Stadsteatern under en månad samla in Uppsalabornas, och upplänningarnas, minnen kring olika låtar. Sedan ska en jury, där bland andra författaren och journalisten Åsa Linderborg, de båda regissörerna och Radio Upplands chef Andreas Miller ingår, välja ut tio låtar och berättelser som ska utgöra ramen till föreställningen som beräknas ha premiär 28 mars i vår.
Radiochefen Andreas Miller, som tillsammans med Tunström är projektets initiativtagare, hoppade genast ombord på den musikaliska seglatsen när teaterchefen för något halvår sedan kastade fram embryot till den idé som nu förverkligas.
- För mig som radiochef känns det väldigt självklart att syssla med lyssnarens minnen av musik. På radion sänder vi ju 50 procent musik och det är också på musiken vi får mest synpunkter från lyssnaren, säger Andreas Miller.

Hur pjäsen kommer att se ut är ännu ett oskrivet kort.
- Just nu har vi ingen aning om hur det ska bli, men kanske kan man säga att det blir en musikalisk revy. Det som är lockande är att det är ett projekt som är väldigt kommunikativt och brett. Förhoppningsvis får vi in många olika berättelser från många olika människor. Den stora utmaningen blir att få balans mellan det autentiska lilla och det stora teatrala, säger Linus Tunström och tillägger att den föreställning som skapas också kommer att interagera aktivt med sin publik.
Med start i dag kan alltså hågade upplänningar teckna ner sina berättelser och skicka dem till Stadsteatern eller Radio Uppland. Via Radio Upplands hemsida kan man också hitta en hemsida vigd åt projektet, som dessutom kommer att dyka upp i radions morgonprogram under den kommande månaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!