Musikbiografier nya trenden

Ray Charles, Bobby Darin, Cole Porter - musikbiografier är en het Hollywoodtrend just nu. Först ut på svenska biografer är Porter-filmen De-lovely, historien om en musiklegend som trots sin vilda homosexualitet hade kärleken till hustrun som största inspirationskälla.

Kevin Kline avskyr biografier som skönmålar. Det gör dock inte De-lovely, menar han. I filmen, som har svensk premiär den 22 oktober, spelar han huvudrollen som Cole Porter.

Kevin Kline avskyr biografier som skönmålar. Det gör dock inte De-lovely, menar han. I filmen, som har svensk premiär den 22 oktober, spelar han huvudrollen som Cole Porter.

Foto: Pressens Bild

Kultur och Nöje2004-10-18 00:00
Först ut på svenska biografer är Porter-filmen De-lovely, historien om en musiklegend som trots sin vilda homosexualitet hade kärleken till hustrun Linda som största inspirationskälla.
I USA har De-lovely, som har svensk premiär den 22 oktober, inneburit en renässans för kompositören bakom klassiska musikaler som Kiss me Kate och Anything goes, inte minst tack vare att nutida stjärnor som Robbie Williams och Alanis Morissette gör sjungande inhopp i filmen.
Porter spelas av Kevin Kline, som dock ödmjukt hävdar att filmens huvudroll görs av musiken - samtidigt som han vägrar kalla De-lovely för musikal.
- Den gamla formeln är att orden inte räcker till, så karaktärerna kastar sig ut i sång: Ååååh, vilken vaaaacker..., dånar Kline och slår ut med armarna när TT Spektra träffar honom i London inför De-lovelys Europapremiär.
- Den här filmen går inte ut på det, det är berättelsen om en kompositör, fortsätter den 56-årige amerikanen engagerat och drar av sig sin ljusa sommarkavaj, trots höstregnet över Hyde Park utanför.

Ingen fasad
Det är också historien om hur en av USA:s största berömdheter ända fram till sin död vid 73 års ålder 1964 var tvungen att i offentligheten sudda ut sin homosexualitet. Äktenskapet med Linda var dock långt ifrån någon fasad, även om förhållandet inte var oproblematiskt.
- Det var inte hans homosexualitet som var problemet, det var hans promiskuitet, hans omättlighet, säger Kline.
Porters liv har filmatiserats tidigare, i Night and day från 1946 med Cary Grant i huvudrollen, en film som Porter själv avskydde, inte minst eftersom den inte ens vågar antyda att nationalhjälten var homosexuell.
Men i De-lovely tas inga prydhetshänsyn, Kline har flera ömma scener med älskare och det framhävs hur sårad Linda (Ashley Judd) blir när han inte ens är vidare diskret med sina ideliga homosexuella äventyr.
- Jag hatar biografier som skönmålar. Jag njuter av varje chans att göra karaktärerna mindre underbara, säger Kline.

Filmen är fruktansvärd
Han och regissören Irvin Winkler tycker dock att homokärleksscenerna i De-lovely är återhållsamma.
- Den är rätt mesig med dagens mått mätt. Jag gjorde In and out för sju år sedan, då frågade alla: Är du inte orolig som heterokille att spela gay? - nu har jag inte fått den frågan en enda gång.
Av filmen får man nästan intrycket att Porter var oförmögen att skriva en endaste takt efter Lindas död 1954. Så var det dock inte alls, utan Kline hävdar att Porter lyckades kanalisera sorgen till kreativ energi.
- Hmm, filmen är ju en solklar lögn! ropar han, med karaktäristiskt höjda ögonbryn och galet leende à la sin rollfigur Otto i komedisuccén En fisk som heter Wanda.
- Jag vägrar säga ett endaste ord till, filmen är fruktansvärd, utbrister han, och håller på att slå ut jättecappuccinon som en förskräckt pr-kvinna just kommer med.

Ställde upp gratis
Ärke-New Yorkaren Winkler, mest känd som producent av bland andra Martin Scorseses filmer, är lugnare där han sitter och rör om i tekoppen i sin hotellsvit. Men även den 73-årige Hollywood-veteranen blir barnsligt uppspelt när han berättar om hur den hippa musikeliten bönade och bad om att få sjunga Porter på vita duken.
- Jag presenterades för Alanis Morissette, som blev eld och lågor. Hon nämnde projektet för Diana Krall, som var ihop med Elvis Costello. Jag tror han tipsade Robbie Williams, och innan vi visste ordet av hade vi Natalie Cole, Sheryl Crow och alla möjliga.
- Allihop gjorde det gratis förresten, fortsätter han nöjt, och tillägger att det kanske snart är dags att damma av en gammal idé om George Gershwins liv.
- Jag arbetade på det några år med Scorsese, men vi blev aldrig riktigt nöjda med manus. Kanske gör vi det senare, nu vill jag göra något helt annat.
Både Kline och Winkler har svårt att plocka ut en Porterfavorit.
- Det finns för många, säger Kline, med pr-kvinnan otåligt stampande i dörren.
- So in love, kanske. Eller After you, who? - har du hört den? Aaaaafter
you, whooooo..., ylar han och försvinner halvdansande bort i hotellkorridoren.


Fakta: Andra planerade musikbiografier på bio
+ Beyond the sea - Filmen om Bobby Darins liv får premiär i USA i slutet av november.
+ Ray - Jamie Foxx spelar Ray Charles. Planerad svensk biopremiär i februari.
+ Walk the line - Joaquin Phoenix som Johnny Cash. USA-premiär i april 2005.
+ Todd Haynes, regissören bakom Far from heaven planerar en film om Bob Dylans liv.
+ Två filmer planeras om Janis Joplin. Gospel according to Janis, av Penelope Spheeris och med Pink i huvudrollen, tros få premiär sommaren 2005. I Piece of my heart spelar Renée Zellweger Joplin. Regissör för den filmen, och premiärdatumet, är fortfarande okänt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!