På vårvintern 1989 tog bygdens son, entreprenören och mecenaten Anders Wall, initiativ till musikstiftelsen i Giresta nära Örsundsbro. Walls satsning innebar dels att själva kyrkan rustades upp, dels att en konsertverksamhet tog form och att ett stipendium instiftades.
Sedan dess har stipendier på 100 000 kronor årligen delats ut till en sångare och en instrumentalist. Bland de tidiga mottagarna av sångstipendiet märks sopranen Nina Stemme samt mezzosopranerna Anna Larsson och Malena Ernman, en trio som i dag är världsstjärnor. Bland instrumentalisterna finns i dag välkända musiker som pianisten Per Tengstand, cellisterna Jakob Koranyi och Andreas Brantelid samt stiftelsens nuvarande musikchef Peter Friis Johansson. Under jubileumssäsongen kommer totalt 13 stipendiater att framträda.
Vid årsskiftet 2017/18 tog Peter Friis Johansson över som stiftelsens musikchef. 36-åringen, som är bosatt i Stockholm, är en flitigt anlitad konsertpianist men har flera andra roller i det svenska musiklivet. Bland annat undervisar han på kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås plus att han driver festivalen Järna Festival Academy, som även arrangerar kurser för unga musiker.
Hur hinner du med?
– Jag är ganska effektiv och försöker se möjligheterna snarare än problemen. Plus att det är väldigt roliga uppdrag. Att arrangera konserter och hjälpa unga talanger framåt är väldigt stimulerande.
Peter Friis Johansson ser sina åtaganden vid sidan av det egna musicerandet som mer kreativa än administrativa till sin karaktär, även om han erkänner att han nog besitter en viss administrativ talang också.
Säsongen i Giresta inleds med en porträttkonsert till minne av den svenska tonsättaren Helena Munktell. I år är det 100 år sedan hon dog.
– Hon var verksam i Paris och det var i Frankrike hon nådde sina framgångar. I Sverige mottogs hennes musik lite svalare. Tyvärr har hennes verk fallit i glömska, inte minst för att det varit svårt att få fram noter, säger Peter Friis Johansson.
Men via Kungliga Musikaliska Akademiens projekt "Levande musikarv" har hennes och andra kompositörers verk katalogiserats och digitaliserats så att noterna blivit tillgängliga.
Peter Friis Johansson medverkar själv vid lördagens konsert tillsammans med sopranen Sofie Asplund, violinisten Tobias Ringborg och cellisten Kristina Winiarski. Alla är tidigare mottagare av Girestastipendiet.
– Konserten spelas in och kommer att ges ut på skiva i sin helhet. Tidigare har vi gjort en dokumenterande skiva med musik från utvalda stipendiatkonserter, men den här gången gör vi i stället en porträttskiva, säger Peter Friis Johansson.
Andra höjdpunkter under jubileumssäsongen är julkonserten med Eric Ericsons Kammarkör 7 december, Anna Larssons framträdande 14 mars och inte minst norska Vertavokvartettens konsert 1 februari.
– De slog igenom på 90-talet och betraktas nu som en av världens främsta stråkkvartetter, säger Peter Friis Johansson.
Dessutom blir det förstås en dos Beethoven. Nästa år är det 250 år sedan tonsättaren föddes och det firandet lär inte gå obemärkt förbi.
– När jubileumsåret är över kommer hela världen att ha drabbats av en kollektiv Beethoven-koma, spår Peter Friis Johansson.
Han och Andreas Brantelid framför tre av Beethovens cellosonater i Giresta 25 april. Och nästa höst blir det en hel Beethovenfestival i Giresta och Heby (Västerlöfsta kyrka).