Möte med böckerna

Ett liv framför datorn ökar suget efter verkliga möten och upplevelser, tror UNT:s kulturchef Lisa Irenius. Hon räknar med att evenemang som Bokens dag blir vanligare i framtiden.

Foto:

Kultur och Nöje2009-11-19 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ökad distans och ökad närhet, gäller i vår digitala tid. Kändisar, artister och författare kommunicerar numera direkt och personligt via bloggar, utan att filtreras av journalister. Det gäller inte minst Bokens dag-aktuelle Alex Schulman, som först gjorde sig ett namn som bloggare - och sedan debuterade som författare.

Ändå tror jag att datormänniskan också får ett ökat sug efter verkliga möten och upplevelser. Det har varit en tydlig trend inom musiken. Samtidigt som musikälskare har laddat ner alltmer musik från nätet har det rapporterats om ett starkt ökat intresse för livemusik och konserter. Här har artisterna också fått en viktigare inkomstkälla.

Jag tror vi kan komma att se något liknande inom litteraturen. För läsarna ger evenemang som Bokens dag en möjlighet att inte bara upptäcka okända böcker och få perspektiv på kända, utan också att få en mer levande bild av ett författarskap. För författarna finns en rad fördelar med att presentera sina verk inför publik - här ovan kan du läsa vad de författare som medverkar på Bokens dag på söndag tänker om saken.

Ännu har litteraturen - till skillnad från musiken - inte varit så påverkad av digitaliseringen. Men frågan blir allt hetare. Även om få tror att pappersboken kommer att försvinna, så lär läsplattor och liknande bli ett alltmer betydande komplement. UNT:s bokbloggare Maria Nygård skrev ett intressant inlägg häromdagen, där hon bland annat konstaterade att pappersboken förblir överlägsen när man vill läsa längre texter.

Att läsa i en bok är skönt för ögat, behagligt för händerna, och bläddrandet ger möjligheter till snabb översikt. Du slipper garanterat teknikkrångel och får en vacker sak som pryder ditt hem.

Bokens dag är än så länge till för pappersboken, men framför allt för dess innehåll: själva litteraturen. Som den ryske författaren Aleksandr Solzjenitsyn har uttryckt det: "den enda möjliga ersättningen för erfarenheter som vi inte har haft själva är konst, litteratur".