Möt en bit av Kina i Sigtuna

En bit av Kina tar plats i Sigtuna i sommar, när konferenshotellet Sigtunahöjden slår på stort med en Kinafestival i fem veckor. Trädgård, konsthantverk och streetfood är några av inslagen.

Tiezhi Lu från Peking gör handmålade sidendrakar.

Tiezhi Lu från Peking gör handmålade sidendrakar.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2007-06-29 19:05
Den stenlagda innergården på sextiotalsbyggda Sigtunahöjden passade perfekt för att visa trädgårdar inspirerade av Kina. Det tycker Gunnar Kaj, blomsterarrangör, som stått för den konstnärliga utformningen av trädgårdsutställningen. Förra året var han i Kina och besökte parker och offentliga trädgårdar.
- Det är väldigt mycket sten i trädgårdarna. Till och med vattnet gjordes med sten, säger han och visar en stiliserad stenbäck.
Gingko-, apelsin- och mullbärsträd finns med i de strama arrangemangen, men också mer etablerade svenska blomster som hortensia, doftfunkia och sommarnejlika.
- Vi kallar det inte för kinesiska trägårdar, utan de är inspirerade av Kina, säger Gunnar Kaj.

Sigtunahöjden var från början en statlig kursgård med namnet Sjudarhöjden, men är sedan länge ett privatägt företag och har de senaste åren fått prägel av Kina. Tanken är att vara en bra plats för svenska företag med intressen i Kina att mötas på, och att locka kinesiska affärsintressen och turister.
Om några år byggs en kopia av ett kinesiskt tempel upp, och nu i sommar drar man alltså igång en festival. Mats Liljefors är vd.
- Vi vill bli stället i Sverige som förknippas med Kina och kinesisk kultur, och vi vill göra det med bra samarbetspartner. Det ska vara äkta saker. Vi har fem dåliga konferensveckor mitt i sommaren. Det här är ett sätt för oss att synas hela sommaren.
Mats Liljefors tänker sig att årets festival ska återkomma som ett årligt arrangemang. Förutom trädgårdar består utbudet i år av en hantverksgata inomhus där fem kinesiska konsthantverkare öppnat verkstad.

En historisk utställning visar 5 000 år arkeologiska jadefynd från Liangzhukulturen, nära nutidens Shanghai. Kinafestivalen domineras av traditionella uttryck, men här och var sker också krockar.
I en av verkstäderna arbetar konstnären Wen Li De med en målning som föreställer ett dramatiskt bergslandskap. Han verkar inom en traditionsfylld konsttradition, där just landskapstemat dominerar.
Utanför ställer kinesiska konstnären Liu Lifen ut sina målningar, som är något helt annat. Hon är själv inte på plats på visningen, däremot svenska konstnären Janeric Jansson från Malmö. De båda har samarbetat både i Sverige och i Kina.
- Liu Lifen är utbildad i traditionellt kinesiskt måleri, men började i slutet av utbildningen att frigöra sig från traditionen. Det måleriet är långt från det tänkandet vi har i väst, det handlar om att återskapa gamla mästares verk penseldrag för penseldrag, säger Janeric Jansson.
Kinafestivalen pågår på Sigtunahöjden mellan 1 juli och 5 augusti.

Trädgårdsutställning
av Gunnar Kaj, Paulina Landin och Katarina Nordlander.

Konstutställning
med Janeric Jansson och Liu Lifen
Jadeföremål och andra arkeologiska fynd från den 5 000 år gamla Liangzhukulturen

Under festivalen ska också en kinesisk kalligrafimästare visa och berätta om kalligrafi.

Festivalen stöds av Sigtuna kommun och staden Hangzhou i Zheijangprovinsen, som har ett vänortssamarbete med varandra, och av en kinesisk stiftelse som främjar kulturutbyten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!