- Jag har läst recensioner av nya skivan där vi jämförs med allt från Sisters of Mercy till Aha, det är lite förvånande, säger basisten Magnus Ewald.
- Just Aha-jämförelsen kanske handlar om att jag sjunger mycket ljusare än jag brukar, fyller sångaren Aram Yildiz i.
The Mist of Avalons historia började redan 1998 med en spelning på Katterocken i Uppsala. Efter två ep:s och två album så har det varit relativt tyst kring gruppen de senaste åren.
- Vi har turnerat en del i England och Tyskland och lagt ner mycket tid på vår nya skiva Dinya, men det drog ut på tiden lite väl mycket, säger Aram Yildiz.
Dinya, som betyder världsaltet på kurdiska, har redan släppts i Benelux-länderna och snart är det Sveriges tur.
Magnus Ewald berättar att det är en hel del kurdiska och orientaliska influenser på skivan.
- Ja, mer kurdiskt åt folket, säger Aram Yildiz och skrattar. Nej men allvarligt så känns det som att vi har hittat en bra nisch med sådana inslag, fortsätter han.
Låtarna handlar om kärlek, hat och död, ämnen som Aram Yildiz och Magnus Ewald aldrig tröttnar på. Och det mörka i musiken som bandet blivit kända för, finns fortfarande kvar.
- Först trodde vi att skivan var ljusare och poppigare än vanligt men sedan när vi väl satt ner och lyssnade genom den, så kände jag bara, fan det här är deppigt alltså, säger Aram Yildiz.
- Så är det, vi är rätt mörka men det känns okej, fyller Magnus Ewald i.
De senaste årens arbete har resulterat i mycket material och planen är att släppa ytterligare en skiva om ett år. För något annat alternativ än att fortsätta göra musik finns inte för bandet.
- Vi kommer fortsätta att spela även när vi blir gamla och flintis. Det är fortfarande lika roligt och när man repar blir man ju sjutton igen, säger Magnus Ewald.
Den 20 november är det releasespelning på Sven Dufva i Uppsala och det går att ana en viss nervositet inför att spela på hemmaplan.
- Ja, man hoppas ju att vi fyller stället och att det blir lyckat. Det är alltid nervöst när vänner kommer och tittar, säger Aram Yildiz.