– De flesta av museerna har fritt inträde under kvällen. Vi tänker oss att det kan bli av att slinka in även om man bara har vägarna förbi, säger Sandra Johansson, museiassistent och informatör vid Gustavianum, Uppsala universitets museum.
– Men det är också charmigt och lite busigt med nattöppet på museet. Vi är bland annat inspirerade av biofilmerna som hette "Natt på museet".
I filmen “Natt på museet” från 2006 får nattvakten Larry Daley, spelad av Ben Stiller, uppleva hur museiföremål får liv på natten. Ett par uppföljare har kommit sedan dess. Museinatten i Uppsala drogs igång för två år sedan av ett nätverk av informatörer från Uppsalas sammanlagt tjugo museer kallat UMI, Uppsalamuseernas informationsförening. Ordförande är Mattias Enström, informatör på Bror Hjorths hus.
Vart och ett av museerna har fått välja eget tema för kvällsvisningarna. Ett par av dem ordnar nedsläckta visningar, som till exempel Evolutionsmuseet där besökarna får guidning bland dinosaurieskelett och fossiler i ljuset av ficklampor. På Fredens hus i Uppsala slott görs en vandring i samma typ av ljus i en utställning om rasism.
Förra årets Museinatt var populär.
– Vi märkte att det var många unga som kom till vårt nattöppet och bland dem flera utländska utbytesstudenter. Därför har vi i år beslutat att ha några av våra guidade visningar på engelska, säger Tomas Järliden som är chef för Bror Hjorths hus.
I konstnärens bostad och ateljé ska de ha guidningar på temat "Mystik, erotik och måleri".
På Gustavianum har de haft visningar tidigare på engelska och kommer att fortsätta med det denna Museinatt. Även Linnéträdgården och Linnémuseet kör visningar på två språk.
I fokus för kvällsvisningarna på Gustavianum är mystik och själva döden. "Mortui vivos docent – de döda lär de levande!" är rubriken för kvällen. Gustavianums guider är studenter från alla möjliga institutioner.
Alina Pavelescu studerar till civilingenjör men jobbar också som museiguide. Mest guidar hon på på Linnémuseet, men under Museinatten ska hon vara på Gustavianum och berätta om vikingatida begravningar.
– Jag tycker det är spännande med hur vikingarna såg på döden. De tänkte sig att krigarna kom till festsalen Valhall efter att ha stupat på slagfältet. Men där var ingen vila, utan en ständig fest, säger hon.
En annan av studentguiderna kommer att berätta om vetenskapliga teorier som numera är "döda" i bemärkelsen praktiskt taget bortglömda. Under den skräckfilmsdoftande rubriken "Mumien vaknar" ska en tredje av dem berätta om hur de gamla egyptierna tog hand om sina döda för flera tusen år sedan. Natten på Gustavianum avslutas på den suggestiva Anatomiska teatern, där diverse undervisning i bland annat anatomi ägt rum sedan 1600-talet och Olof Rudbeck den äldres tid.
– Han kanske går igen här i huset, eller nej, det tror jag väl inte. Här är aldrig obehagligt att stänga för kvällen. Det kan det däremot vara att göra på Linnémuseet. Det var ju en privat bostad, säger Alina Pavelescu.
Några av museerna tar klivet utanför egna dörren och ordnar nattvandringar. Biotopia ordnar "Nattsångarvandring" längs Fyrisån och vid Gamla Uppsala museum görs en högbestigning i mörkret. Lite tidigare på kvällen ordnar Upplandsmuseet en stadsvandring längs med Fyrisån tillsammans med antikvarie Agnetha Pettersson.
I Tropiska växthuset blir det dans och körsång som ska minna om tropikerna och Uppsala konstmuseum bjuder på performance och installation. Bland mycket annat.