Moodyssons Anna Lindh-pjäs refuserad av Dramaten
Dramaten refuserade Lukas Moodyssons pjäs om Anna Lindh. I pjäsen jämförs Lindhmordet med 23 flyktingars död samma dag.
Moodysson skrev pjäsen på beställning från Dramatenscenen Elverket i Stockholm och berättar att han också fick betalt för den. Premiären skulle ha skett under hösten.
Men enligt Moodysson stoppades pjäsen plötsligt på order från allra högsta ort. Staffan Valdemar Holm, Dramatenchefen, läste den och gillade inte vad han såg.
- Jag fick ett mail via ombud där det stod att min pjäs rörde vid ett sår som var alltför öppet. Det tyckte jag var bra kritik, säger Moodysson till TT Spektra.
Nationalhelgon
Och pjäsen är kontroversiell.
- Den handlar om Anna Lindh. Eller inte direkt om henne. Men herr Holm uppfattade att det bokstavligen var hon och tyckte att man inte fick peta på ett nationalhelgon, säger Lukas Moodysson.
- Vi närmar oss den 11 september, dödsdagen. Anna Lindh utsågs snabbt till en untouchable (höjd över all kritik). Men samma dag som hon dog var det 23 människor som försökte fly in i Europa. Precis som Anna Lindh hade de barn, föräldrar och syskon. Men de fick inga tysta minuter. Det enda som hände var att de drunknade i en flod mellan Grekland och Turkiet som sedan grälade om vem som skulle ta hand om liken.
- Flyktingarna var offer för den utrikespolitik som Anna Lindh var en av de främsta representanterna för.
Inga kommentarer
Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm vill inte uttala sig. Han hänvisar till att Dramaten har som policy att inte kommentera refuserade verk av hänsyn till författarens integritet. Elverkets konstnärlige ledare, Stefan Larsson, har inte heller han varit anträffbar för en kommentar.
Moodysson berättar att han skickat pjäsen till flera andra teatrar. Sågott som samtliga har sagt nej.
Men en som inte avskräckts av ämnet är Anna Maria Padilla, producent på Aliasteatern som drivs av teaterarbetare från Latinamerika. Hon läste om pjäsbråket och ville omedelbart sätta upp den.
- Jag vill gärna komma i kontakt med Lukas Moodysson. Om han hade skickat pjäsen till oss hade vi satt upp den direkt. Hans flyktingsynvinkel är mycket intressant; det är vad vi jobbar för.
Padilla är inte rädd för att dra på sig kritik för pjäsens kontroversiella ämne.
- Vi är vana vid det. Vi satte upp en annan pjäs om flyktingar, Den svarta mannens blick som recensenterna hatade men publiken älskade. Våra pjäser ska vara obekväma för etablissemanget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!