Mogrens nyutkomna bok Livets helighet (Verbum) övertygar mig om att han är en mogen, världsvan, ödmjuk men på intet sätt undfallande person.
Han har levt och verkat på olika ställen i världen – Manilla på Filippinerna, New York, Boston, Paris - och är väl förtrogen med människors rotlöshet, med fundamentalism och trosträtor, stor nöd, sorg, utanförskap och maktlöshet. Men också med tillit, hopp och gemenskap.
Han har en bror, hjärnskadad efter en svår magsjuka i barndomen, som i boken blir en ikon för varje människas identitet som mittpunkt.
Själv är han bög, har inte självklart tillhört livets mittfåra, men klarat att växa sig fram till öppenhet och mod. Att våga odla äkthet i livet, är ett av bokens teman.
Att inte få plats i härbärget, att gå vilse men hitta hem, att möta människor och skapa ett vi – många stora frågor får Mikael Mogren med i sin 112 sidors bok, som också bjuder på fyra strategier för att ”leva med livets helighet”.
Kanske viktigast av allt, att möta och se andra människor med vetskapen att varje människa, som bror Fredrik, är en mittpunkt.
Mikael Mogren är för närvarande stiftsadjunkt i Västerås stift, tidigare bland annat komminister i Uppsala och lärare vid Faculté Protestante i Paris.
Kunde gärna återkomma till Uppsala...