Mest fackböcker på rean

Den årliga bokrean har allt mer utvecklats till att bli en fackboksrea. Bästsäljare i Uppsala i år är historia och kulturhistoria. Och böcker om mat.

Kultur och Nöje2008-03-12 00:01
Den stora samtidiga bokrean i Sverige är bokförlagens sätt att sälja ut sina lager. Bokhandeln köper in ett särskilt reasortiment från förlagen - och lägger ofta till ett och annat från de egna hyllorna.
- I och med att vi har etablerat en ny butik i Uppsala, i Gränby, har vi totalt sålt mer i år än förra året, säger Roger Sundin, butikschef för Akademibokhandeln LundeQ i Uppsala City.
Men bokrean i dag ser inte likadan ut som förr:
- Intresset för skönlitteraturen i rean har minskat. Romaner och deckare kommer snabbt i pocket numera. Men facklitteraturen går bra. I år har det varit särskilt stort intresse för historiska och kulturhistoriska böcker. Och mat går alltid bra.

Många böcker säljs i dag via internet, där köparen lätt kan jämföra priser mellan olika säljsajter. Böcker kommer också snabbare i pocket än förr. Erbjudanden om att betala för tre pocketböcker när man köper fyra, är ett verksamt köpargument. Så gott som varje mataffär har ett bokställ nära kassan. Svenska folket köper böcker som aldrig förr. Är det i den situationen verkligen adekvat att ha kvar en landsomfattande rea?
- Ja, den är fortfarande en fest. Så länge stormarknader och andra aktörer respekterar att bokrean öppnas på samma datum i hela landet, kan vi ha den kvar, säger Roger Sundin.

Alla boklådor satsar dock inte längre helhjärtat på förlagens erbjudanden. Till exempel har Studentbokhandeln på Sysslomansgatan köpt in mindre av förlagens reautbud i år.
- Vi satsade mest på Stora Sångboken, Musiklexikonet, lyrikklassiker och Stieg Larsson. Men vi har haft en egen rea: vi fyller 45 år i år och hade 40 procent på hela vårt sortiment under reans första fyra dagar. Det kom mycket folk då, säger Gudrun Jonsson, bokhandelsmedhjälpare i Studentbokhandeln.
Hon håller i övrigt med Roger Sundin om att det är fackböckerna som går bäst i stora rean, särskilt historiska böcker.
Men Mats Berglund i Celsiusbokhandeln på Svartbäcksgatan tycker inte att skönlitteraturen går sämre än fackböckerna.
- Nej, vi har sålt mycket av Åsa Linderborgs Mig äger ingen, Susanna Alakoskis Svinalängorna och Khaled Hosseinis Flyga drake, säger han.
Även Celsiusbokhandeln har köpt in mindre av förlagens reautbud än tidigare.
- Vi har plockat en del i våra egna hyllor och förråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!