Mest affärer i Hostel 2

I den pittoreska slovakiska byn Cesky Krumlov ligger ett vackert vandrarhem där många unga turister tar in. Tre amerikanska tjejer, på skalan från nörd till slampa, checkar in i Hostel 2. Men särskilt spännande blir det aldrig, skriver Mårten Markne.

Hjälp! En amerikansk turist checkar in på fel ställe.

Hjälp! En amerikansk turist checkar in på fel ställe.

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-15 00:01
I den pittoreska slovakiska byn Cesky Krumlov ligger ett vackert vandrarhem där många unga turister tar in. Vissa av dem hör ingen av igen, utom de människor som köper dem på auktion för att under mycket ordnade former tortera dem till döds i en övergiven fabrik.

Tre amerikanska tjejer, på skalan från nörd till slampa, är de tilltänka offren för två män som hoppas att dödandet ska ge dem en konkurrensfördel i affärer: folk de möter ska instinktivt känna att de är farliga. Redan denna grundförutsättning visar att Hostel 2 greppar över mer än både Motorsågsmassakern (1974) och Den sista färden (1972), liknande filmer som visar en sak på ytan men döljer en annan, viktigare, därunder.

I Hostel 2 är det inte inavlade bondlurkar med mental felfunktion eller inavlade bondlurkar med hat mot nedlåtande stadsbor som står för skräcken, här är dödandet ett logiskt steg i det kapitalistiska systemet, och som kronan på verket är det amerikanska affärsmän som förgriper sig på amerikanska studenter - samhällets närande som bevisar sin överlägsenhet över de tärande om man vill dra det så långt.

Och det tror jag inte att Eli Roth skulle ha något emot. Medan man kunde anklaga honom för att i ettan slarva bort undertexten i historien om amerikanska killar utan ödmjukhet för det främmande land de befinner sig i, till förmån för utdraget slabbande med köttfärs, så ligger händelserna i Hostel 2 i fas med filmens tematik.
På 93 minuter hinner Eli Roth både ge två förklaringar till varifrån hanteringen i fabriken får sina lojala arbetare (en kulturell - notera barnunderhållningen på medeltidsfesten, och en social - notera tuggummigänget) och visa en logisk förlängning av hur den verkliga världens affärsmän bakom sina skrivbord fattar beslut som rör liv och död för människor på andra sidan jorden. Han gör det lilla, skruvade dramat till en del av ett allmängiltigt och välbekant system och filmen bjuder på många ingångar - den som handlar om makt och kön är inte en av dem, trots att offren nu är kvinnor - som alla leder fram till samma slutsats: i slutändan handlar allt bara om affärer.

Och som allt som endast handlar om affärer så är Hostel 2 emellanåt riktigt tråkig: åter en skillnad mot ettan är att Eli Roth nu tar god tid på sig att bygga upp spänningen mot ett ganska snabbt avklarat slaktslut - det är bara det att det aldrig finns någon större anledning att börja bita på naglarna.
Här finns en del småroliga blinkningar, som att en av flickorna döljs av ett roterande stekspett när hon försvinner med sin kidnappare, och det är roligt att se Desperate Housewives-skådisar som filmens skurkar och att kannibalregissören Ruggero Deodato i en bisats lugnt skivar upp quidditchspelaren Viktor Krum från Harry Potter och den flammande bägaren. Men det är inte särskilt roligt i längden att se en gorefilm som misslyckas både med spänningen och blodet.
Hostel part 2
Manus och regi: Eli Roth. Musik: Nathan Barr. Foto: Milan Chadima. Klippning: George Folsey Jr och Brad E Wilhite. I rollerna: Lauren German, Roger Bart, Heather Matarazzo, Bijou Phillips, Richard Burgi, Vera Jordanova m fl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!