Jag går med raska steg mot Missionskyrkan där jag ser den blå markören snurra. Efter ett tryck på skärmen syns en bild på klocktornet tillsammans med en informationstext som bland annat berättar att kyrkans kampanil är ritad av Olof Hellström. Kartan leder mig vidare mot ån och där har vi Axel Wallenbergs staty ”Folkvisan” utanför Smålands nation, Domkyrkan som jag påminns om invigdes 1435 och så lite spännande och för mig okänd street art.
Pokémon Go är världsfenomenet på allas läppar. Spelet är ett exempel på "förstärkt verklighet" där en verklighetstrogen miljö förstärks med datorgenererade inslag. Kritiska röster menar att det får spelare att belägra gatorna som zoombies men andra hyllar det för sin uppmuntran till rörelse och interaktion människor emellan. Just nu pågår även diskussioner om upphovsrätt i spelet.
Efter att Högsta domstolen tidigare i år fastslog att Wikimedia Sverige inte har rätt sprida bilder av offentlig konst på nätet hörs nu de som menar att detsamma borde gälla bilder som den på "Folkvisan" i Pokémon Go. I HD:s dom står att det är brottsligt att publicera bilder på offentlig konst utan upphovspersonens tillstånd, något som skulle göra majoriteten av bilderna i spelet olagliga.
Jag är inte en flitig spelare men sällar mig ändå till hyllningskören och det av flera anledningar. Rörelse är toppen och möten mellan människor likaså. Men så har vi också kulturen och våra problem med att få dagens unga att intressera sig för den offentliga konsten. Många försök har gjorts för att få upp deras ögon för det som finns omkring oss irl – men hur väl har vi i ärlighetens namn lyckats hittills?
Därför är en av de främsta fördelarna med Pokémon Go att spelet fungerar som kulturell orientering. Kartan har du alltid med dig och kontrollerna är inte sällan konstobjekt som du dessutom får lite matnyttig information om. Att en bild av ett konstverk sprids till miljoner gör betydligt mer nytta än skada. Intresset för och kunskapen om konsten i vårt gemensamma vardagsrum ökar och vi lyckas dessutom nå en väldigt svårfångad målgrupp.
Kan förstärkt verklighet användas för att stärka kulturen är det en möjlighet vi måste ta tillvara på.