Mellan Gaza och Tel Aviv
Världen är full av berättelser som väntar på att bli berättade. UNT-medarbetaren Catrin Ormestad har skrivit en bok, där människor i Palestina träder fram ur den anonyma folkmassan och får ansikte och namn.
UNT-medarbetaren Carin Ormestad berättar om sin kärlek till staden Gaza i Palestina och sambon och journalisten Gideon Levy i Tel Aviv.
Foto: Nina Leijonhufvud
Catrin Ormestad tar med sina läsare till sin egen verklighet i det dagliga livet i Tel Aviv, men också till de palestinier hon möter i hemmen, på sjukhus och i andra miljöer i Gaza.
- Jag ville skriva mer än jag har möjlighet att göra som journalist. Jag får höra så många berättelser - men ofta reduceras de till att bli ett citat i en artikel, kanske bara några siffror. Så jag bestämde mig för att skriva en bok och började skriva en konventionell reportagebok. Men jag kände snart att jag varken kunde eller ville dölja att jag är en del av Israel och har det perspektivet.
Detta tarvar en förklaring. Catrin Ormestad ger den: i samband med att hon läste om andra världskriget och Förintelsen i grundskolan, fick hon reda på att hennes farmors pappa var jude, som flytt från Ryssland till Sverige. När skolan hjälpte eleverna att få brevvänner från hela världen, valde hon att ha sin brevvän i Israel.
- Men det blev ingen jude. Han hette Ashraf Zidan och bodde i Kfar Manda. Varken hans eller byns namn var israeliska, han var israelisk medborgare med palestinsk identitet.
Unga Catrin lånade böcker om Palestinafrågan och läste in sig på ämnet. Under sitt andra gymnasieår 1993 for hon med Palestinagrupperna till Västbanken och Gaza.
- Efter studenten läste jag arabiska på Bir Zeit-universitetet på Västbanken. Sen var jag fast. Det är någonting med den här platsen och människorna, som gör att man inte vill resa därifrån.
Numera behöver hon inte göra det. Hon bor i Tel Aviv tillsammans med journalisten Gideon Levy och gör täta resor in i Gaza och till Västbanken.
Gideon Levy är välkänd regimkritiker, journalist på tidningen Haaretz. Catrin Ormestad medarbetar också i tidningen med artiklar på engelska, som översätts till hebreiska. Som svensk, med svenskt pass, har hon en fördel framför tidningens övriga medarbetare: hon kan resa in i Gaza och rapportera direkt därifrån.
Hur går hennes liv ihop, med tanke på det judiska inslaget i hennes familj, att hon bor med en (om än kritisk) israel i Tel Aviv och samtidigt har sitt stora engagemang för palestinierna.
- Jag kan ibland tycka att det är omoraliskt att leva i Tel Aviv. Människorna där lever som i en bubbla av normalitet, trots att det bara är några mil och en centimeter på kartan till platser där det är fullt krig. Genom att leva i Israel och vara israel, har man del i det som händer mellan Israel och Palestina. Även om man inte vill inse det.
Catrin Ormestad stannar dock inte i den där lugna välståndsbubblan. Inte heller nöjer hon sig med de officiella israeliska nyhetsrapporterna i tv. Hon har andra källor både på internet, i nyhetsblad och på plats i Gaza.
- Att jag kan resa till Västbanken och i synnerhet Gaza och rapportera om det som händer, är villkoret för att jag ska kunna leva i Israel, säger hon.
I sin bok berättar hon till exempel om 28-årige Aziz och hans familj, som hon bor hos några dagar i flyktinglägret i Jabaliya.
- Vilken otrolig gästfrihet och vilken sammanhållning i familjen!
Aziz har kandidatexamen i engelska och skulle vilja vara lärare, men har varit polis och är nu taxichaufför. Att alls ha jobb i ett område där arbetslösheten är minst 40 procent är stort i sig.
- I Gaza handlar det mesta helt enkelt om att överleva, säger Catrin Ormestad.
Hon berättar också om många familjer som utsatts för israeliska attacker. En överlevare är sexåriga Marya Aman, totalförlamad efter att bilen hon åkt i träffades av en missil. Vid attacken dödades bland annat hennes mor. Nu sköter hennes far Hamdi henne 24 timmar per dygn, trots att hon är på sjukhus på grund av att hon måste vara kopplad till respirator dygnet runt. "Hur obegripligt det än verkar är Marya ett lyckligt barn. Hur hon kommer att må om ett år eller två eller tre, när hon blir tillräckligt stor för att förstå vad som hänt henne, är förstås omöjligt att säga. Eller hur länge hon kommer att vilja leva.", skriver Catrin Ormestad.
Hon har mött många människor som förlorat sina anhöriga - eller olika kroppsdelar. Hon har sett fattigdom i Palestina och välfärd i Israel. Hon har nära vänner på båda sidor om gränsen och har mött lidande på bägge håll.
Vad har hon kommit fram till under åren i Tel Aviv, kan det bli fred mellan Israel och Palestina?
- Bara om något radikalt händer i det israeliska samhället. Inte annars. Men om det bildas en palestinsk stat, då skulle Israel kunna fungera som en förebild i Mellanöstern, en demokrati som visar hur ett land kan utvecklas.
Hennes liv i Israel, är det för resten av livet?
- Som jag ser det nu är jag inte redo att skaffa israeliskt pass och vara israel för alltid.
Fotnot: Catrin Ormestads Gaza. En kärlekshistoria är utgiven på Norstedts förlag och finns i bokhandeln från och med måndag 31 mars.
Catrin Ormestad
Ålder: 33 år.
Bakgrund: född i Gävle, läst skapande svenska vid Uppsala universitet och litteraturvetenskap och idéhistoria vid Stockholms universitet, därefter ettårig journalistutbildning vid Uppsala universitet.
Bor: i lägenhet i Tel Aviv i Israel.
Familj: mamma och pappa i Gävle och sambon Gideon Levy i Tel Aviv.
Yrke: journalist och författare, medarbetar regelbundet med recensioner och krönikor på UNT:s kultursidor.
Aktuell: med reportageboken Gaza. En kärlekshistoria.
Ålder: 33 år.
Bakgrund: född i Gävle, läst skapande svenska vid Uppsala universitet och litteraturvetenskap och idéhistoria vid Stockholms universitet, därefter ettårig journalistutbildning vid Uppsala universitet.
Bor: i lägenhet i Tel Aviv i Israel.
Familj: mamma och pappa i Gävle och sambon Gideon Levy i Tel Aviv.
Yrke: journalist och författare, medarbetar regelbundet med recensioner och krönikor på UNT:s kultursidor.
Aktuell: med reportageboken Gaza. En kärlekshistoria.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!