Erik Bruun är tillfälligt i Uppsala med anledning av föreställningens invigning. Han är full av berättelser om sina bilder.
– Ingen beställde sälen, bilden kom till av mitt eget intresse. Jag såg den i ett akvarium utan fiskar. En morgon när jag var där dök den upp och jag började teckna.
Just bilden av sälen blev finska Naturskyddsföreningens symbol under ett bra tag. Den är en av Finlands mest sålda affischer, 43 000 exemplar har sålts. Han berättar att föreningen inte kunde erbjuda honom något arvode för bilden. I stället skulle han få en mark för varje såld affisch - och det gick ju ganska bra.
– Men vetenskapsmännen undrar lite över att sälen ler. Jag tecknande bara vad jag såg när den dök upp.
1982 fick han uppdraget att förnya de finska sedlarna. En av hans lärare på utbildningen hade gjort sedlarna före honom, så han tyckte det var en stor ära. Han visar på sedlarna i montern hur han tänkte, hur färgerna är mörkare till höger och blir ljusare i tonen ju längre till vänster ögat kommer på sedeln. Men nu är finska mark ersatta av euro. Erik Bruun inbjöds till att ge förslag på dessa, men tills vidare får hans förslag med motiv från flora och fauna vänta.
– Jag har levt mycket i skogen och det syns på mina bilder säger han och pekar på hela den vägg som är prydd med fotografiaffischer.
Just de har gjorts till finska ambassader utomlands. Han har också formgivit Skogsindustrins årsböcker i 34 år. Förutom sälen finns här också en affisch med en björn, djuret som vann en folkomröstning om Finlands mest populära djur, samt en med en havsörn.
– Min bror och jag var förtjusta i att bygga flygplansmodeller som barn. Efter kriget byggde vi en roddbåt för att ta oss över till Sverige och Stockholm. När vi kom ut i den finska skärgården med den såg jag mitt livs första havsörn. Den tecknade jag sedan ur minnet, på ett zoologiskt museum där de har en uppstoppad sådan.
Vi går förbi affischer för musikfestivalen i Savonlinna och han säger att han under 15 år varierat slottet som motiv för dem.
– Slottet har en viktig roll i festivalen och det har jag velat visa. I några fall har min hustru, som är konstnär, fått fylla i med lite färg säger han leende och tillstår att han i hustrun har sin mesta och bästa kritiker.
Paret är bosatt i Sveaborg utanför Helsingfors. Platsen är en av världens största sjöfästningar. Den byggdes på 1700-talet och var Sveriges genom tiderna dyraste försvarsprojekt. Bland annat har Erik Bruun gjort ett frimärke med motiv från fästningen som getts ut av både av svenska och finska postverket.
Vid fyllda 85 har Erik Bruun fortfarande projekt igång. Härnäst ska han göra en affisch till rekonstruktionen av ett 1700-talsskepp, en 22 meter lång kanonslup med plats för 15 roddpar som byggs i Sveaborg.
– Jag tycker det är fantastiskt att få göra teckningar som sedan mångfaldigas i tusental och att man kan få se sina egna bilder när man far förbi med spårvagnen, säger han förtjust.
– Det går att tydligt se att mina bilder är både hobby och arbete för mig.