Med licens att utveckla

Att utveckla licensspel är kanske inte den största drömmen för spelutvecklare. För Zoink Games har det däremot blivit en del av affärsidén.

Zoink Games har utvecklat flera spel på uppdrag av andra. Bland annat Swing King.

Zoink Games har utvecklat flera spel på uppdrag av andra. Bland annat Swing King.

Foto:

Kultur och Nöje2014-05-05 09:42

Göteborgsbaserade Zoink Games fick i slutet av förra året en mindre hit med den egentutvecklade PC-titeln ”Stick it to the Man”, som nu även har konverterats till Playstation 4. Det är dock som utvecklare av licensspel som man är mest känd, med allt från Disney och Cartoon Network till Nike som uppdragsgivare.

Området som sådant har i spelvärlden inte haft det bästa av rykte. För även om det finns flera exempel på lyckade licensspel har begreppet närmast blivit synonymt med hastigt framtagna spel, tänkta att säljas i samband med en stor filmpremiär.

Klaus Lyngeled är vd på Zoink Games och håller med om att kvalitén kanske inte alltid är så hög. Han säger att det är viktigt att man som utvecklare har en personlig relation till den licens man börjar arbeta med.

– Det gäller att man ska gilla det man arbetar med. Om någon kommer med frågan att göra ett spel på en licens som man själv inte riktigt förstår är det svårt att göra det bra, säger han.

Men det är inte enbart grundmaterialet som brukar spöka. Det som passar på vita duken behöver inte nödvändigtvis göra det i interaktiv form. För att förstå vad det är som beställaren efterfrågar försöker Zoink Games både ifrågasätta och diskutera projektet under resans gång.

– Mycket handlar om att bevara känslan av hur en karaktär uppträder i till exempel en tv-serie och göra så att det kommer fram i spelet också. Ta Alfons Åberg som exempel. Vad är det för värden han står för och vad är han för karaktär?

– Om vi tar ett företag som Cartoon Network tror jag inte att de själva vet vad de vill ha och jag tror det är det som är problemet hos många utvecklare, att de inte orkar sätta sig in i det kreativa och tänka på vad det är som fungerar för just den här karaktären. Istället tar många det som ett rent tekniskt uppdrag. Då blir det sällan lyckat.

För att försvåra det hela är licensspel inte alltid en lukrativ bransch. Även om spelet i sig säljer bra i slutändan är man som utvecklare oftast bunden vid ett kontrakt som gör det svårt att tjäna några stora pengar på titeln. Exempelvis har Zoink Games haft större ekonomisk framgång med ”Stick it to the Man” än med spel som ”Adventure Times”.

– Vi tjänar helt klart mer pengar om vi får en hit med ett eget spel. De andra titlarna säljer bra också men eftersom de är uppdragsjobb är det inte alltid som vi tjänar jättemycket pengar på dem, säger Klaus Lyngeled.

Fakta licensspel

Spel byggda på licenser kan innebära en rad olika saker, men oftast syftar man på att en ny film ska få ett spel lagom till premiären. Det kan även handla om att göra spel på sedan tidigare kända varumärken, som exempelvis “Lego”-spelen och “Batman Arkham”-serien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!