Med ett oroligt Afghanistan i fokus

Uppsalaförfattaren Christina Wahldén är aktuell med två nya böcker om Afghanistan. Nu med fokus på flickskolor och den höga mödradödligheten.

Christina Wahldén är dubbelt aktuell denna höst.

Christina Wahldén är dubbelt aktuell denna höst.

Foto: Malin Eirefelt

Kultur och Nöje2014-11-17 11:00

I mars i år sköts Sveriges Radios korrespondent Nils Horner till döds under en reportageresa i Afghanistan. Bara några veckor tidigare hade författaren Christina Wahldén, från Uppsala, besökt samma område. Anledning var att de två nu utgivna böckerna på lättläst svenska ”Jag kan blir rektor” och ”Barnmorskan som räddar liv” skulle skrivas; de handlar dels om en flickskola men också om en förlossningsklinik och den skyhöga mödradödligheten i Afghanistan. Båda böckerna boken är också tillägnade Nils Horners minne.

– Det var väldigt läskigt det som inträffade. Men jag som kvinna kunde ju inte gå runt på samma sätt utan jag färdades hela tiden inlåst i en bil. Dessutom var hela resan omgärdad av en massa restriktioner och förbud, säger Christina Wahldén.

Eftersom det var så farligt, inte minst för de inblandade afghanerna, så skedde varje jobb under stark tidspress.

– Det var ett svårt material att jobba med men det jag framför allt slogs av var hur otroligt vänliga alla människor var.

De båda böckerna är liksom de tidigare utgivna ”Med livet som insats” och ”Valet är ditt”, som Wahldén också skrivit, en del i en samhällsserie om demokrati och utsatta människor.

– Afghanistan är det land som Sverige ger mest bistånd till och varifrån flest ensamkommande pojkar kommer ifrån, säger Christina Wahldén.

Böckerna, som är utgivna av Vilja, vänder sig till personer med lässvårigheter men också till nyanlända personer som är på väg att lära sig svenska. Varje bok innehåller både en faktadel och en berättelse, som delvis är fiktionaliserade för att undvika hot.

– Det är inte oproblematiskt för afghanerna att jobba för väst så därför är alla namn och vissa omständigheter påhittade. Malin Hoelstads fotografier är också tagna så att ingen ska kunna identifieras.

En del av syftet med böckerna är att visa hur det ser ut i andra länder, som med den enorma mödradödligheten i Afghanistan, och varför människor kommer hit som flyktingar.

– Det är ett bra projekt eftersom det syftar till att göra alla människor delaktiga, inte minst med tanke på valresultatet och den högerextremism som ökar bland unga människor. Jag hoppas att böckerna ska kunna ge en annan förståelse för hur världen hänger ihop, säger Christina Wahldén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!