Videon är inte längre tillgänglig
I utställningslokalen i Gottsunda centrum hänger just nu porträtt av människorättsförsvarare från hela världen, svartvita bilder som manar till eftertanke. Fotoutställningen heter ”Speak truth to power” och är en del i ett större projekt som vill inspirera till mod och handling. Till engagemang.
Projektet ligger också till grund för föreställningen ”Jag har en dröm”, skapad av tio ungdomar på Gottsunda dans och teater och inom ramen för Uppsala kommuns sommarjobb. Var och en av deltagarna har bidragit med tankar om ansvar, om drömmar, om acceptans – och har utifrån det, och de olika aktivisternas öden, gjort en pjäs.
– Man har tvingats tänka efter mycket. Vad är fel i vårt samhälle? Vad kan man förbättra? Vad kan jag göra? Det har varit lärorikt och kul, säger Amanda Wall, 16 år, Vattholmabo och en av skådespelarna.
”Jag har en dröm”, som bland annat kommer att uppföras under kulturnatten, ingår i teaterns satsning på frågor som behandlar mänskliga rättigheter, fred och demokrati. Delvis handlar temat om att det är fredsår i år, och att teatern fick en uppmaning från kulturnämnden att skapa projekt just om fred.
– Fast egentligen kan man säga att det här är vad vi sysslar med jämt här, året runt, med demokrati, mångfald och tolerans, säger teaterchef Katarina Karpe.
Men visst, säger hon, lite extra fokus har det blivit i höst. Även på flyktingarnas situation. Det är ju som bekant val också, och Gottsunda dans och teater vill vara ett strålkastarsken på berättelser som annars riskerar att glömmas bort. Som med pjäsen ”Ingen ser mig, men jag finns”, som bygger på berättelser från ensamkommande flyktingbarn och som är gjord i samarbete med Teater Aros.
– Folk har svårt att sätta sig in i vad det innebär att vara flykting, papperslös, utan trygghet. Vi vill visa vad man kan råka ut för – och i förlängningen uppmuntra inte minst förstagångsväljare att rösta. Det är viktigt att ha en åsikt, att hjälpas åt att skapa det samhälle vi vill ha, säger projektledaren Camilla Jarlgård.
Höstens finalpjäs ”Är det verkligen fred vi vill ha”, i uppsättning av teaterns amatörskådespelare, handlar också om freden. Mer specifikt den svenska freden.
– Vi utforskar neutraliteten, vapenexporten, utlandsstyrkorna, ja, vi ställer oss helt enkelt frågan hur pass fredliga vi egentligen är här i Sverige? Och vi är rätt kritiska, säger regissören Maria Trost.
Fotnot: hela höstprogrammet finns på www.gottsundateater.com