Marsspexare i musikal om relationer

På Stockholms nation pågår intensiva repetitioner av årets marsspex, "Godset". En arvstvist är det som driver den humoristiska handlingen framåt.

Teaterförman Isabelle Billstein (i mitten) rättar till kläderna på skådespelaren Leon Hentzel. Till höger syns teaterförmannen August Metker.

Teaterförman Isabelle Billstein (i mitten) rättar till kläderna på skådespelaren Leon Hentzel. Till höger syns teaterförmannen August Metker.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2020-03-19 06:00

En arvstvist på en större herrgård är den dramatiska motorn för Stockholms nations årliga marsspex som i år fått titeln  "Godset". 

 – Det är en stor produktion med hundratalet medverkande, skådespelare, kör, orkester och dansare. De flesta är väldigt erfarna spexare. Men man kan hellre kalla spexet för en amatörmusikal snarare än ett traditionellt spex, säger Isabelle Billstein, teaterförman på Stockholms nation

–  Spexet är inte på vers och har inte många av de traditionella spexens inslag, som till exempel omtag (att skådespelarna på publikens skanderande begäran tar om en replik eller en scen, reds anm), säger August Mether, som också är teaterförman på Stockholms nation.

Spexet samlar årligen hundratalet medverkande från Uppsalas alla studentnationer och kallas åtminstone av teaterförmännen för Uppsalas största spex. Det ges på Stockholms nations scen. Så även i år. Genom åren har åtskilliga Uppsalastudenter passerat revy genom marsspexet, några har sedan blivit mer kända. Exempelvis har akademiledamoten och Dramatenchefen Ragnar Josephson och deckarförfattaren HK Rönnblom spexat på "Stocken".

Teaterförmännen väljs av nationen och det är ett ettårigt ämbete. Teaterförmannen har hand om underhållningen vid nationens alla fester, men på Stockholms nation ansvarar den eller de också för det årliga marsspexet. Isabelle Billstein läser medicin annars och August Mether har just avslutat en praktikperiod på UD. Tillsammans har de skrivit texten, regisserar och har hand om hela det konstnärliga upplägget av marsspexet 2020. 

De berättar om spexets intrig som handlar om en familj som har en del traditioner och riter för sig. Men när släktens äldsta dör ska arvet fördelas och familjen faller  princip sönder när den fina herrgården och alla ägorna ska fördelas.

–  Det är en modern historia. Vi ville hellre lyfta fram relationerna mellan familjemedlemmarna med humor än berätta om tyngre komplikationer, säger Isabelle Billstein.

För Isabelle  Billsteins del är det tv-programmet Kvarteret Skatan och humorgruppen Grotesco som är största förebilderna när hon skriver dialog och för August Mether är det alla de stand up-akter som han sett under åren.

När vi pratas vid håller själva scenbygget på att ta form inne på Stockholms nation. Spexarna är uppdelade i arbetsgrupper som vardera har ansvar för scenografi, kostym och så vidare. De flesta har stor erfarenhet av att vara studentspexare. Även de båda teaterförmännen.

–  Vi hade auditions till de åtta huvudrollerna. De sökande fick göra lite improvisationer och läsa ur spextexten, berättar Isabelle Billstein.

–  Kostymer och dekor har en ådra av realistisk nutid. Många scenkläder har de medverkande plockat ihop av vad de har hemma, säger August Mether.

Scenen kommer dock att rivas efter sista föreställningen, nationens utrymmen behövs för andra nationsaktiviteter under våren.

– Föreställningarna är offentliga, för alla i alla åldrar. Vi har skrivit spexet för att nå en bredare publik, säger August Mether.

– Precis alla ska kunna hitta något i spexet att skratta åt, säger Isabelle Billstein.

Publiken och medlemmarna av produktionen överstiger inte Folkhälsomyndighetens gräns på 500 personer och därför kan premiären hållas 21 mars, trots coronaläget. Men teaterförmännen håller naturligtvis ett öga på utvecklingen.

Marsspexet på "Stocken"

Sedan 1853 har Stockholms nation presenterat ett större spex av och med studenter.

Marsspexet startades på 1940-talet och är ett av Uppsalas största studentspex. Det är ett årligt större spex i två akter.

I början var spexen skrivna med fyndiga rim, fyllda med historiska anakronismer, samt hade litterära anspelningar och män i alla roller. Men så är det inte längre.

Medverkar gör studenter knutna till Uppsala universitet.

Premiär av årets marsspex "Godset" blir 21 mars på Stockholms nation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!