Maria Ylander är årets stipendiat

Maria Ylander skapar berättande smycken och är årets Kaleido-stipendiat. På stipendieutställningen visas bland annat Gösta Berlings saga i form av ett medaljonghalsband.

Maria Ylander har tolkat Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga i smyckesform.

Maria Ylander har tolkat Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga i smyckesform.

Foto:

Kultur och Nöje2009-03-06 09:06
Smyckedesignern Maria Ylander examinerades från konst- och designhögskolan i Göteborg i våras. I sin avgångsutställning presenterade hon nytolkningar av traditionella sorgsmycken och en serie broscher och halsband som bygger på Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Examensarbetet fick ett positivt mottagande och i höstas utsågs Maria Ylander till årets mottagare av konsthantverkskollektivet Kaleidos stipendium. På lördag öppnar stipendieutställningen i det gamla godsmagasinet vid Uppsalas centralstation. En bra början på yrkeslivet.
— Det känns väldigt roligt. Det är ju en möjlighet att synas utanför min hemstad Göteborg. Och det är smickrande att någon har valt ut mina smycken, säger Maria Ylander.

På Kaleido presenteras delar av examensprojektet, som visar ett analytiskt och utforskande förhållningssätt till smyckeskonsten. En serie broscher kretsar kring den mer eller mindre utdöda traditionen att manifestera sorg offentligt.
— Jag har gjort en undersökning av gamla tiders sorgsmycken, och sedan har jag tolkat sorg ur ett nutida perspektiv. I dag använder vi inte sorgattribut längre. Sorgen är mer personlig och uttrycks inte offentligt. Kanske används armbindel ibland i officiella sammanhang. Jag minns exempelvis en fotbollsmatch där spelarna använde armbindlar efter att Palme mördats, säger Maria Ylander och tillägger att hennes smycken inte slår ett slag för en gammal tradition, utan snarare diskuterar en samhällsförändring.

Stenkol och matta, mörka metaller dyker upp i sorgsmyckena, som ledde vidare till Lagerlöfs roman, som rör sig kring dualistiska motsatspar av karaktären god och ond, natur och kultur eller liv och död. Resultat är narrativa små skulpturer som kan bäras som smycken.
— Jag har läst romanen och avhandlingar om den och sökt efter bilder och symboler som jag har satt ihop så att de kan läsas som en berättelse. Varje smycke är unikt och jag har använt många olika tekniker. Det har varit ett gesällprov, kan man säga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!