Maria Ernestam Uppsalafödd skrön-ande

Tre romaner om gott och ont, vitt och svart, liv och död - vem är hon, författaren Maria Ernestam från Uppsala: en provokatör, en moralist, en skapare av skrönor...

Maria Ernestams roman Busters öron blir film 2009.

Maria Ernestams roman Busters öron blir film 2009.

Foto: Staffan Claesson

Kultur och Nöje2008-05-11 00:00
Hon sveper in i rummet på högklackade kängor och med det ljusa håret som en sky runt ansiktet. Det fläktar kring henne, på något vis. Maria Ernestam är liten och smärt men har en blick av stål. Jag anar måltänkande och viljekraft.
När hon berättar om uppväxten i Uppsala, där sång i domkyrkans körer, jazzdans och konståkning var viktiga inslag i livet vid sidan av naturvetenskapliga gymnasiestudier, märker jag att det där första intrycket av fart och fläkt stämmer. Det här är en rörlig person, både kroppsligt och intellektuellt.
Vad intellektet beträffar, räcker det till för både humaniora och naturvetenskap.

- Efter studenten på Katedralskolan 1978 for jag till Israel och jobbade på kibbutz ett år. Sedan tog jag en fil kand i engelska och matematik vid Uppsala universitet, berättar hon.
Med detta i bagaget kunde hon ha blivit lärare, men icke. I stället blev hon journalist, med examen från journalisthögskolan i Göteborg. Första journalistjobbet var som praktikant och sommarvikarie på tidskriften Vi - en bra skola för en ung journalist med samhällsintresse och litterär talang.
- Monica Boethius hade precis blivit chefredaktör. Lasse Westman och Uuve Snidare jobbade där. Ett reportage gjorde jag tillsammans med fotografen Anders Engman, från rockfestivalen i Roskilde.

Roligt och lärorikt. Men Maria Ernestam ville vidare. Efter ett och ett halvt år som reporter på Västmanlands Läns tidning, VLT, fick hon ett stipendium och for till USA och University of Kansas, där hon tog en master of arts, MA, i statskunskap och internationella relationer.
Där träffade hon också en tysk student som kom att bli hennes man.
- Han heter Mathias och är ekonom och riskkapitalist. Vi har två barn och bor numera i Mälarhöjden i Stockholm efter att ha bott i Tyskland i drygt tio år.

Mara Ernestam var Tysklandskorrespondent för bland annat Veckans affärer. Hon fortsatte som korrespondent de första åren tillbaka i Sverige. Men nu är hon författare på heltid.
Vad hände?
- Jag såg en film med Woody Allen där några män festar, det ringer på dörren och där står döden. Det triggade något i mig. Tänk om döden ringde på dörren...
En berättelse började ta form inom Maria Ernestam. Hon skrev ett 70-tal sidor, testade dem på sin man, som sade "bra", och bestämde sig för att skriva vidare. Capirinha med döden (2005) blev resultat. En bok om Erica, som inleder en erotisk relation med Döden...

Bok nummer två, Busters öron (2006), berättar om ett mycket komplicerat förhållande mellan mor och dotter, där första kapitlet börjar: "Jag var sju år när jag beslöt mig för att döda min mamma."
- Det är den eviga frågan om barn-föräldrar, att vi aldrig blir riktigt fria från den uppväxt vi fått.
Självbiografisk? Nej då, Marias mamma lever i högönsklig välmåga. Men visst har författaren använt sig av egna erfarenheter från familjeliv och släktliv.
- Mammas och mormors relation var till exempel inte enkel.
Liksom i Maria Ernestams övriga böcker får läsaren erfara att ingenting, hur säkert det än verkar, är riktigt som man tror.
Busters öron blir film 2009. Sf har köpt filmrättigheterna och regissören, tillika manusförfattaren, är redan utsedd: Malou Schultz-Berg.

- Däremot vet jag inte vilka skådespelarna blir. Men jag kunde gärna tänka mig Ewa Fröhling i mammans roll.
Tredje boken, Kleopatras kam, (2007) finns redan både i storpocket och pocket. Kleopatras kam är en firma som åtar sig att lösa människors problem. När en äldre dam ber om att få sin man dödad ställs allt på sin spets...
Mara Ernestams fjärde bok är klar och kommer ut i augusti. Hon skrev den efter sin fars död för två år sedan. Den heter Alltid hos dig och handlar till en del om sorg, fast inte nödvändigtvis hennes egen. Den handlar också om Slaget om det stora Nordsjöslaget, när tyska och brittiska flottan brakade ihop utanför Jylland 1916.

- 8000 man dog. Kropparna flöt iland längs hela kusten. Även i Sverige. Jag var i vårt hus på Västkusten en sommaren och läste om slaget, jag har varit tillsammans med en brittisk officer, är gift med den tysk, min pappa hade just gått bort och så blev det en bok, säger hon som förklaring till hur hon valt byggstenarna i romanen.
Medan hon skrev sin andra bok, började hon dra ner på de journalistiska frilansuppdragen. Nu är hon författare på heltid. Hennes böcker är översatta till tyska, ryska, holländska, danska, norska och färöiska. Och Buster skall bli film.

Maria Ernestam läser ur sina böcker runt om i landet, far till bokmässor både i Sverige och utomlands. Snart skall hon börja grunna på intrigen i sin femte bok.
Och ja, hon är en provokatör, som lyfter fram det mörka och oroande. Men nej, hon är ingen moralist som kommer med pekpinnar. Men skapare av skrönor - absolut.
ORÄDD. Uppsalaförfattaren Maria Ernestam räds inte mörkret i sina böcker, men får också plats med ljus och humor i sina skrönor.
FAKTA
Namn:
Maria Ernestam.
Bakgrund: född i Uppsala 1959, student på Katedralskolan, fil kand vid Uppsala universitet, journalistexamen från Journalisthögskolan i Göteborg, Master of Arts vid University of Kansas.
Familj: maken Mathias och två barn.
Bor: i hus i Mälarhöjden.
Aktuell: Sf har beslutat göra film av hennes andra roman Busters öron och i augusti kommer hennes fjärde roman Alltid hos dig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!