I år firar Allmänna sången att det är 50 år sedan kören övergick från att vara en renodlad manskör till att bli en blandad kör. Samtidigt fortsätter Orphei Drängar att förvalta manskörstraditionen i Uppsala och Sverige på ett framgångsrikt sätt. I vår stad är det över huvud taget svårt att se att manskörer skulle vara på tillbakagång.
En undersökning som Sveriges Radios program Mitt i musiken genomförde tidigare i år visar dock att antalet manskörer fortsätter att minska i landet. Samtidigt vittnar många om att det har blivit allt svårare att rekrytera unga människor till manskörer.
– Jag tycker att det är tråkigt, bland annat därför att manskörer bildar en rik tradition långt bakåt i tiden, men också för att manskörer har en speciell social gemenskap, säger Cecilia Rydinger Alin, dirigent för Orphei Drängar och tidigare bland annat sånganförare för Allmänna Sången.
Hon påpekar att manskörer inte bara har med akademiska anor och lärosäten som Uppsala att göra. Ute i landet finns det också en gammal tradition av manskörer väl värd att förvalta.
– Jag kommer själv från en bruksort i Dalarna, nämligen Ludvika. Blåsorkestrar och manskörer var viktiga samlingspunkter för arbetarrörelsen där, liksom i många andra liknande städer, förklarar hon.
Orsakerna till att manskörerna har blivit färre är flera. Cecilia Rydinger Alin menar att de rika traditionerna faktiskt kan ha haft en hämmande funktion.
– Det har skrivits massor av verk för manskörer, inte minst på 1800-talet. Det är verkligen inget fel på dessa kompositioner. Vi i OD sjunger dem ju fortfarande. Men det är också viktigt att förnya genren. Vi måste uppmana tonsättare och arrangörer att skapa nya verk som kan attrahera unga män, förklarar hon.
Manskören har dessutom en alldeles särskild styrka och klang som särskiljer den från andra vokala konstellationer. Cecilia Rydinger Alin beskriver den som ett stort instrument.
– Det är en orkester av röster, ett instrument som kan klinga oändligt svagt och brusa mycket starkt. Det finns en ”unisonitet” i klangen som är unik för manskörer. Sedan har naturligtvis blandade körer och damkörer egna fördelar som gör dem unika.
Manskörernas framtid formas delvis i gosskörerna och enligt Cecilia Rydinger Alin har de särskilda utmaningar.
– Det gäller att ha verktyg för att hjälpa pojkar över målbrottstiden. I exempelvis Domkyrkans gosskör i Uppsala och Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm har man väldigt bra system för detta.
Sveriges radios undersökning visar att allt fler män föredrar att sjunga i en blandad kör i stället för i en renodlad manskör. Kanske väljer också allt fler män blandade körer av sociala skäl?
– Jag vet inte om det är så. Nu för tiden är det ju så mycket annat som lockar också. Bruset från andra medier, till exempel. Möjligtvis lägger män generellt sett mer tid på jobb eller idrott än kvinnor. Det kan finnas många anledningar.