Som vanligt är det många Uppsalaförfattare som medverkar på Bokmässan i Göteborg, som börjar torsdag 27 september och avslutas söndag 30 september.
Stina Wollter, Anna Ahlund, Anisur Rahman och Christina Wahldén är bara några aktuella Uppsalaförfattare som reser till Göteborg i helgen. Christina Wahldén ska bland annat tala om sin nya bok "Falafelflickorna", men också om sin bok "Kort kjol" som i år firar 20 år. Boken är fortfarande högaktuell, inte minst efter förra höstens metoo-rörelse.
Senare i höst släpps boken "Striden skönhet och sorg 1918", som är sista delen i Uppsalabon Peter Englunds hyllade bokserie om första världskriget. Englund kommer på mässan att prata om krigets och krisens år, men också om det som blev nazismens grogrund i Sverige.
Apropå historia kan man också nämna att Uppsalaprofilen Richard Tellström, docent och lektor i måltidshistoria, finns på plats för att prata om sin och Håkan Jönsson nya bok "Från krog till krog", som handlar om svenskt uteätande under 700 år.
Mer historia blir det när historikern och Uppsalasonen Henrik Berggren ska tala om sin nya bok "Landet utanför", som är första delen i en trilogi om Sverige under andra världskriget. Men han ska också tala med Uppsalaförfattaren Lars Sund om Sunds nya roman "Där musiken började".
– Jag ser verkligen fram emot samtalet, det ska handla om musik och nostalgi, säger Lars Sund.
Flest författare med Uppsalakoppling blir det på seminariet "Historien under lupp", där Peter Englund, Henrik Berggren och kritikern Ulrika Knutson allesammans deltar.
– Tillsammans med Annika Sandén är vi ett bra team som ska prata om de civila vecken som finns i historien, om det som inte är politik och krig, säger Uppsalabon Ulrika Knutson.
Hon ska också prata svält, emigration och Vilhelm Moberg samt sitta i den panel som ska diskutera tidskriftens Fokus årslista över Sveriges mäktigaste kulturpersoner. En som funnits med på den listan tidigare år är Uppsalabon Gunnar Ardelius, aktuell med "Tjuren från Solna", som på mässan ska prata om hur unga människor skildras i litteraturen och om hur författarrollen har förändrats de senaste 125 åren.
– Det ska bli riktigt kul att prata om författarrollen, det är fascinerande hur mycket som fortfarande är sig likt när det gäller författarens roll trots att bokbranschen har förändrats, säger Gunnar Ardelius.