Många bud om Konstens hus

Debatten om var Uppsala konstmuseum bör ligga i framtiden rasar vidare. Röster höjs för nya lokaler och Åhlénshuset är ett av de mer uppseendeväckande förslagen.

Mörkt, svårtillgängligt och avsides. Kritikernas dom över Uppsala slott som utställningslokal är hård.

Mörkt, svårtillgängligt och avsides. Kritikernas dom över Uppsala slott som utställningslokal är hård.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2010-11-25 08:45

Debatten om var Uppsala konstmuseum bör ligga i framtiden rasar vidare.
Uppsala konstmuseum har funnits i Uppsala slott sedan 1995. Placeringen av museet har dock varit ifrågasatt ända sedan dess och på senare tid har allt fler röster höjts för att konsten bör flyttas till mer ändamålsenliga lokaler.
Ett av de mer uppseendeväckande förslagen lanserades i en debattartikel av Lars Lambert i UNT (29/10) där han vädjade till den kända industrialisten Antonia Ax:son Johnsons filantropiska sida.

Enligt Lars Lambert bör Ax:son Johnson, som bland annat äger varuhuskedjan Åhléns, upplåta huset åt konstverksamhet i stället och därmed skriva in sig i stadens annaler som en av våra mest framstående mecenater.

Upplandsmuseets före detta antikvarie Helena Harnesk tillhör dem som har applåderat Lamberts rättframma uppmaning.
– Jag blev så glad när jag läste artikeln. Jag hade själv i mitt stilla sinne redan funderat på om inte konstmuseet borde förläggas till Stora Torget. En affärskvinna som Ax:son Johnson kommer dock inte att skänka bort något lättvindigt. Hon kommer att vilja ha något i gengäld. Jag tycker att hon kan få Rådhuset, säger Helena Harnesk.

Uppsala konstmuseums chef sedan flera år, Elisabeth Fagerstedt, låter också entusiastisk när Åhlénshuset kommer på tal.
– Huset är hur läckert som helst med sina rulltrappor och öppna våningsplan. Dessutom är det kulturhistoriskt intressant, påpekar hon.
Samtidigt är hon noga med att betona att hon varken dömer ut Slottet som museilokalitet, eller klamrar sig fast vid det. Det viktiga för museichefen är att de grundläggande förutsättningarna för verksamheten förbättras. Hur eller var denna förbättring äger rum är sekundärt, menar hon.
– Man ska inte underskatta slottet heller. Det har en karaktärsstark miljö och det är ett populärt turistmål. Dessutom finns det potential i lokalerna. Man kan till exempel utöka butiksytan på plan ett, skapa en extra entré vid kung Jans port eller utnyttja de tomma lokalerna på plan fyra, säger Elisabeth Fagerstedt.
Kulturnämndens ordförande Jan-Erik Wikström å sin sida föreslår en helt annan lösning, nämligen en sammanslagning av Upplandsmuseet och Uppsala konstmuseum.
– De flesta länsmuseer är också konstmuseer. Jag tror att kvarteret mittemot Flustret skulle kunna passa bra. Det lär finnas lediga lokaler där, säger han.
Jan-Erik Wikström konstaterar samtidigt att det är viktigt att Uppsala slott fylls med publiktillvända aktiviteter även i framtiden.
– Det är ett problem som i alla händelser kvarstår. Hur ska vi bäst kunna nyttja Uppsala slott?
Under våren 2011 förväntar sig Jan-Erik Wikström att Uppsalas politiker har nått ett beslut, både när det gäller Uppsala konstmuseum och Upplandsmuseet.

Uppsala konstmuseum
Uppsala konstmuseum flyttade från Gamla Gillet till Slottet 1995 och utställningsytan ökade från 168 kvadratmeter till 490. Under den stökiga flyttperioden drabbades museet av ett inbrott då ett 40-tal konstverk skars ut ur sina ramar och bars ut från Gamla Gillet.
När konstmuseets dåvarande chef Deborah Thompson lämnade sin post år 2000 angav hon museets flytt till Slottet som huvudorsak: ”Slottet är mörkt, det ligger inte centralt och lokalerna är inte helt lämpliga för konstverk.” Efter att ha dragits med dåliga besökssiffror de inledande åren har statistiken successivt förbättrats, enligt nuvarande museichefen Elisabeth Fagerstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!