I tio dagar var Gustaf Engström i Jordaniens huvudstad Amman. Under åtta av dem var det fullt fokus på väggmålning med Dag Hammarskjöld som motiv.
– Det var en helt fantastisk och intressant vistelse, det är en helt annan kultur än här hemma. Människorna var jättetrevliga och hela projektet var bra uppstyrt, säger Gustaf Engström.
Varför en målning av Dag Hammarskjöld?
– Jag ser den som ett vykort från Sverige. Och att använda sig av honom tycker jag sänder ut en signal av att fredsarbete inte är omöjligt, han jobbade mycket för att få fred i bland annat den regionen.
Projektet är en del av Baladk Festival 2018, artister från flera länder var med och målade husväggar i Amman.
– Att detta blev av är på grund av ett stort samarbete mellan bland annat Baladk, Svenska institutet och den Svenska ambassaden i Amman. Det var väldigt roligt att vara där och ge liv till väggarna som annars hade en tråkig färg.
Hur kom det sig att du började med detta?
– Jag har alltid tecknat, som liten tecknade jag egna serier. Sen började jag att gå på en skola som verkligen uppmuntrade det kreativa, där växte intresset för färg fram och det var nog mycket därför jag började med spraymålandet.
Till vardags bor Gustaf Engström i Stockholm och jobbar inom gränspolisen. Men på fritiden försöker han skapa tid för sitt målande. Hans ateljé ligger i Örsundsbro där han tidigare har bott.
– Jag försöker vara här så mycket jag kan. Nu har jag köpt en husbil som jag kan bo i, annars brukade jag ofta sova på soffan här i lokalen, skrattar Gustaf Engström.
Landsbygden och Örsundsbro betyder mycket för honom även om han nu bor i Sveriges huvudstad.
– Jag har fått accepterat att jag är lite av en Stockholmare numera. Men jag känner mig som mest hemma på landet, jag har jättesvårt att förstå den centralisering vi jobbar så hårt för i Sverige. Vi glömmer då bort en stor del av människorna som gör så att vårt land kan leva.
Han har genomfört ett antal projekt genom karriären och ett han tänker tillbaka på är när han målade gatukonst på Österlen.
– Vi har ett sommarhus där, det var kul att måla på en plats man har anknytningar till. Jag ser också det som mitt bidrag till landsbygden, alla sätt man kan få mer liv i den är bra. Det är inte lika roligt att göra muralmålningar i Stockholm eftersom den konsten redan är etablerad där.