- Vad kritiker och förläggare tycker är förstås viktigt, men för en författare är det till syvende och sist läsaren man är ute efter, säger en lycklig Kjell Westö.
På fredagskvällen tilldelades han Sveriges radios romanpris på Uppsala stadsbibliotek, där hans bok ”Hägring 38” valts ut av en jury bestående av just läsare. Den finlanssvenske författaren debuterade för 27 år sedan och har sedan dess fått en etablerad läsekrets i Finland.
- Men om jag tittar tillbaka på min karriär så kan jag se att det har varit lite berg- och dalbana i Sverige. På något vis känns denna vinst, tillsammans med Augustprisnomineringen, som att man räknas på riktigt och det gör mig så jäkla glad.
Precis som flera av hans tidigare romaner utspelar sig ”Hägring 38” i ett historiskt Helsingfors. Det första fröet till boken såddes redan för tio år sedan när Kjell Westö gav ut ”Där vi en gång gått”, en roman som spände mellan åren 1905 och 1945. Han visste redan då att han skulle behöva återvända till den tiden, som sedan utkristalliserades till de märkliga åren precis innan andra världskriget bröt ut.
- Denna tid var otroligt paradoxal, med djupa kontraster mellan mörkt och ljust. Här fanns å ena sidan Stalin, Hitler och nazismen och Spanska inbördeskriget. Men samtidigt var det en guldålder med ekonomisk högkonjunktur, en filmrevolution, de magiska finska och svenska somrarna med värme och sol, tron på att allt skulle vara som det alltid hade varit.
I gestaltningen av ondskans framväxt under det sena 1930-talet går det att hitta kopplingar till hur fascistiska och nynazistiska tankar sprider sig över Europa i dag, även om Kjell Westö inte har velat skriva någon på näsan.
- Jag tycker inte om uttrycket ”historien upprepar sig”. Jag säger i stället som Mark Twain; "historien upprepar sig inte men den rimmar".
Inte minst är ”Hägring 38” en berättelse om Finland, och tillsammans med sina andra romaner där Helsingfors står kuliss gestaltar Kjell Westö landets komplicerade och unika historia. Under en 27-årsperiod genomgick Finland fyra krig, där särskilt inbördeskriget satte djupa spår i landet och dess befolkning.
- Utan att förminska den tyska ockupationen av Danmark och Norge, gör det att Finland sticker ut bland de nordiska länderna. Detta är också grundbulten i min roman, man har genomgått ett inbördeskrig och står nu inför ett nytt stort krig.