Lunchprat blev boktips
Av lunchbokcirkelns samtal med mat i munnen blev en bok med tips om tio spännande böcker plus konsten att starta en bokcirkel: En bok och en dagens, tack!
Litteraturvetarna Eva Heggestad och Åsa Warnqvist och deras åtta vänner i en lunchbokcirkel vid Litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet har just givit ut en bok om de böcker de läst.
Foto: Rolf Hamilton
En av bokcirklarna i Uppsala har sina möten i Litteraturvetenskapliga institutionens lunchrum på Uppsala universitet. Det gör den inte särskilt mycket mer litteraturvetenskaplig än andra bokcirklar. Läsupplevelsen, den personliga, är det viktigaste också för dessa tiotalet bokläsare.
Det som skiljer den här cirkeln från andra är att deltagarna har skrivit en bok om sina lästa böcker.
- Allt började med att vi i en vanlig lunchdiskussion kom att prata om en bok, Väggen av Marlen Haushofer. De, som hade läst den, tyckte att den var otäck och otroligt bra. Och flera, som hörde det, ville läsa den. Så vi bestämde att ses om några veckor och prata om den på lunchen, berättar Eva Heggestad, docent i litteraturvetenskap.
Det blev starten för lunchbokcirkeln 2005.
Nu har tio lästa böcker alltså beskrivits i var sin kort och lättläst text, som tar upp de frågor som diskuterades under cirkelluncherna plus kapitelförfattarens egna tankar kring det lästa. En bok per cirkeldeltagare.
En bok och en dagens, tack! är utgiven av En bok för alla och ingår därmed i den stora läsrörelse som pågår runt om i landet.
Bokens inledningskapitel berättar om hur lunchbokcirkeln kom till och hur man bestämde sig för att skriva en bok. Efter de tio bokkapitlen följer en kort handledning för den som vill starta en bokcirkel.
Den lilla essäsamlingen är sammanställd av Eva Heggestad och Åsa Johansson, som sedan boken trycktes har bytt namn till Warnqvist.
- I bokcirkeln har man möjlighet att diskutera hur och varför en bok är bra eller dålig. Man lär känna sina vänner och arbetskamrater bättre. Och man får tips om fler böcker att läsa, säger de.
- Vi är vana vid seminarier med mycket struktur och talarordning, diskussioner snarare om teorier och facklitteratur, än om själva de skönlitterära böckerna. Men vår bokcirkel var inte alls sådan. Vi pratade med mat i munnen, mycket spontant och fritt ur hjärtat. Ur små tankekorn, kanske utkastade på skoj, växte sedan stora diskussioner fram, säger Åsa Warnqvist.
Just den här bokcirkeln bestämde sig för att välja olika teman för sin läsning: glas, kropp och hus kom det att bli efter diskussion i gruppen. Kärlek, liv och död behövde inte vara teman, det finns med i all litteratur i alla fall, konstaterade cirkeln.
Något var gemensamt för alla böcker cirkeln läste, visar det sig i efterhand:
- Ingen var helt realistisk. Alla var lite skruvade, säger Eva Heggestad.
Och varje läst berättelse visade sig vara i någon bemärkelse otäck, skrämmande, obehaglig.
- Vi hade väldiga diskussioner. Det som en person tyckte var oerhört bra, tyckte en annan var dåligt.
Är man ny i bokcirkelsammanhang och vill veta hur man gör när man talar om böcker, kan man läsa slutkapitlet i den här bokcirkelns bok. Eller gå vidare med något av de lästips som ges i slutkapitlet.
- Vår lunchbokcirkel har haft paus medan vi skrev boken, men nu börjar det bli dags att dra i gång den igen, säger Eva Heggestad och Åsa Warnqvist.
Personligt/ Bokcirkelns författare
Linn Areskoug, fil. lic. och doktorand i litteraturvetenskap i Uppsala, Anna Grettve, journalist och doktorand i barnlitteratur i Uppsala, Karin Hallgren, lektor i musikvetenskap i Växjö, Ilona Hanke, fil. lic. och doktorand i litteraturvetenskap i Uppsala, Eva Heggestad, docent i litteraturvetenskap i Uppsala, Åsa Warnqvist, fil. lic och doktorand i litteraturvetenskap i Uppsala och recensent i Svenska Dagbladet, Ann-Sofie Lönngren, fil. lic. och doktorand i litteraturvetenskap i Uppsala, Annie Mattsson doktorand i litteraturvetenskap i Uppsala, Maria Wennerström Wohrne, fil. dr. i litteraturvetenskap i Uppsala och lyrikrecensent i UNT, Birgitta Wistrand, fil. dr. i litteraturvetenskap i Uppsala.
FAKTA/ Bokcirkelns böcker
TEMA GLAS: Väggen av Marlen Haushofer, Värddjuret av Marie Hermanson, Glaskupan av Sylvia Plath.
TEMA KROPP: Suggestioner av Marie Darrieussecq, Smärtbäraren av Åsa Nilsonne, Carmilla av Joseph Sheridan Le Fanu, Parfymen av Patrick Süskind.
TEMA HUS: Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman, Löpargravsvägen 66 av Kari Hotakainen, Ge sig hän av Pia Taftrup.
TEMA GLAS: Väggen av Marlen Haushofer, Värddjuret av Marie Hermanson, Glaskupan av Sylvia Plath.
TEMA KROPP: Suggestioner av Marie Darrieussecq, Smärtbäraren av Åsa Nilsonne, Carmilla av Joseph Sheridan Le Fanu, Parfymen av Patrick Süskind.
TEMA HUS: Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman, Löpargravsvägen 66 av Kari Hotakainen, Ge sig hän av Pia Taftrup.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!