Ljusfestivalen laddar för tändning

På torsdag inleds festivalen "Allt ljus på Uppsala". En av de konstnärer som ska fylla en plats i staden med ljuskonst är Svante Pettersson. Han är just i färd med den sista programmeringen av ett ljusspel i en tillfällig studio.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kultur och Nöje2018-10-28 07:00

Studion är belägen i Mindustry i Boländerna, ett företag som är specialiserat på att ordna med utställningar. Nu upptas deras hangarliknande arbetsrum av en svart stor kub med fyrkantiga hål, som mäter två meter i var sida. Den mellan 90 och 100 kilo tunga kuben är upphängd i taket och på golvet finns lampor som Svante Pettersson håller på att experimentera med olika färgsättningar i.

– Kuben ska sväva högt ovanför Vretgränd och lamporna ska sitta på en ljusrigg ovanför, så du får tänka dig det här tvärt om, säger han och visar på den ännu skyddstejpsförsedda stora kuben.

Han berättar om dess tekniska förutsättningar. Objektet ska tåla att det blåser och får inte vara för tungt eftersom det ska vara upphängt. Kuben har ett skelett av aluminium och stål på insidan och har samma tåliga material som utsidan som finns på Uppsala konsert och kongress.

– Jag vill att kuben ska visas på olika sätt. På kvällarna blir den ljussatt i en två minuter lång sekvens som också har ljud. En stund på eftermiddagen, från klockan 14.30, ska solen lysa direkt på, alltså naturlig få ljussättning och jag är så spänd på hur det kommer att bli, säger konstnären.

Svante Pettersson är en välkänd person inom svensk ljuskonst och ljusarkitektur. Han började sitt yrkesliv som elektriker men vidareutbildade sig på Ljushögskolan i Jönköping. Under flera år var han kreativ chef på Philips i Norden. Han är en flitigt anlitad föreläsare och som konstnär har han ställt ut på många ställen som till exempel Vandalorum i somras. Sedan ett år tillbaka är han tillbaka i födelsestaden Uppsala, där han jobbar med att vidareutveckla konsultföretaget Bjerkings ljusavdelning.

Det är dock första gången han medverkar i en ljusfestival. Det har han gemensamt med de flesta andra konstnärerna på festivalen i år.

– Deras uttryck spänner över ett vitt fält, säger Patric Kiraly som är konstnärlig ledare för festivalen.

– Det är allt från en fyra meter hög laserskulptur på Slottsgränd till fluorescerande trådar som invaderar en träddunge i Stadsträdgården och ett Ingmar Bergman-collage projicerat på Upplandsmuseet. Det kanske allra vildaste verket är Finn Öhlunds vid Walmstedska gården, en fyra meter hög laterna magica försedd med ljus, ljud och laser.

Temat för festivalen är barnet Bergman med anledning av 100-årsjubiléet av Ingmar Bergmans födelse Men de olika konstnärerna förhåller sig fritt till temat.

Patric Kiraly berättar att han inledde sitt uppdrag med att finna platser i Uppsala som han upplevde som tomma. Sedan presenterade han en plats för var och en av de professionella konstnärerna som han valt ut..

Tio utställningsplatser runt om i city kommer nu att få ljuskonst från 1 november till och med 18 november. Ytterligare fem platser med redan befintlig offentlig konst ska belysas lite extra, till exempel Årummets fem skulpturer av Kajsa Mattas och två skulpturer i Stadsträdgården.

– Med "Allt ljus på Uppsala" vill vi kittla besökarna men också de som arbetar med allas våra offentliga platser, säger Patric Kiraly.

Det blir också flera kringaktiviteter med kopplingar till ljusfestivalen, som guidningar och föreläsningar. Fritidsgårdarna i Uppsala får 500 lampor så att ungdomar kan göra sina egna ljusverk under höstlovet. De som vill kan sedan ställa ut på Tiunda fritidsklubb 2 november. Ungdomarna får ta med sina verk hem och Patric Kiralys förhoppning är att fler bilder av dem än av de professionella verken kommer att ses i sociala medier.

Uppsala kommun är huvudfinansiär av projektet och Destination Uppsala är projektledare. En tredjedel av budgeten kommer från näringsliv och sponsorer.

Allt ljus på Uppsala 2018

Tio verk finns att se, siffrorna motsvaras av de på kartan ovan.

1 The play, av Sofia Bostråk & Rebecca Mårtensson

2 Space cube, av Svante Pettersson, Bjerking

3 Spectral, av Malejka & Slugocki / KAJSO Studio

4 Gradual Exposure (For Slottsbacken), av Jakob Oredsson

5 Rytm, av Nilsa Sarmiento & Torget Arkitekter

6 Pod4, av Timothy Wilson

7 Familjen Skyttes demoner, av Michel Östlund & Anders Örnberg, Anna Söderström

8 Ingmar Bergman – upplysta samtal, av Anna Boberg

9 Den magiska tärnan, av Finn Öhlund

10 In the dark, av Anna-Karin Brus

Festivalen pågår 1 - 18 november i centrala Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!