Ljudboken populärare än någonsin

En stund i hängmattan eller som tidsfördriv på bilsemestern. Ljudboken är populärare än någonsin och i semestertider passar många på att koppla av med en roman i lurarna.

Foto: Niklas Kjellberg

Kultur och Nöje2009-06-17 07:00
Från och med i dag går Mons Kallentofts roman Midvinterblod att lyssna på eller ladda ned från unt.se. Den klassiska sommarföljetongen har förpackats i nytt format.
- Det känns bra att kunna bjuda våra besökare på en följetong som komplement till nyhetsmaterialet under sommaren. Vi vill också testa intresset för ljudboksformatet. Om intresset blir tillräckligt stort kan Midvinterblod komma att följas av fler titlar på unt.se, säger redaktionschef Carl-Åke Eriksson.

Satsningen på att låta läsarna ladda hem en roman från nätet pekar på ett förändrat läsbeteende. Ljudböckerna är i dag ett givet inslag i svenskarnas läsvanor. Från att vara en ganska statisk produkt för synskadade under många år har ljudboksmarknaden stadigt utvecklats. I dag lyssnar nästan var tredje svensk på ljudböcker och helhetsupplevelsen med rätt uppläsare blir allt viktigare, det visar en undersökning som gjorts av Novus opinion på uppdrag av Iris, som ägs av Synskadades Stiftelse och var det första företag som läste in en ljudbok i mitten av 80-talet.
-Från början trodde man att vi var galna som satsade på det här, men nu har ljudboken blivit en väldigt spridd produkt, säger Annika Collin informationschef på Irisgruppen.

För att stärka ljudbokens ställning har Irisgruppen instiftat ett nytt ljudbokspris som ska främja utvecklingen och ge både författaren och uppläsaren uppmärksamhet.
- Ljudboken utgör en helhetsupplevelse och en bra uppläsare kan verkligen hjälpa en medioker bok och tvärtom förstås, säger Annika Collin.
Iris undersökning visar att de allra flesta lyssnar på ljudböcker när de kör bil och att många passar på under semestern.
Göran Wiberg på ljudboksförlaget Bonnier Audio säger att ljudboksförsäljningen har en topp under sommarmånaderna, främst med förlagens utgivning av storsäljande författare som Leif GW Persson och Jens Lapidus. Men det är något otippat inte hos de traditionella bokhandlarna som de flesta ljudböckerna säljs.
- Det är bensinstationerna som säljer merparten av ljudböckerna, i dag har de flesta stora bensinstationer ett utbud av olika ljudböcker, säger Göran Wiberg.

På Stadsbiblioteket i Uppsala märker man tydligt att biblioteksbesökarna gärna lånar hem en ljudbok under sommaren. Förra året under sommarmånaderna juni-augusti lånades drygt 7500 ljudböcker ut på Uppsala stadsbibliotek. I år har titlarna blivit fler och man räknar med ökad utlåning.
- Det är ett väldigt uppsving inför semestern. Vi försöker se till att det inte är tomt på hyllorna, men det kan bli ganska glest, säger Gunilla Fällman på Uppsala stadsbibliotek.
Ljudböckerna som kan lånas antingen på cd-skiva eller som kompremerad mp3-skiva speglar, enligt Gunilla Fällman, väl svenskarnas läsvanor under sommaren.
- Det är deckarna och de stora titlarna som är populärast, säger hon.

Sylvia Öhman från Uppsala är en flitig låntagare av ljudböcker. När hennes syn försämrades och hon fick svårt att läsa själv blev ljudböckerna ett sätt att fortsätta ta till sig litteratur. I dag lånar hon 4-5 romaner i veckan.
- Jag lånar allt, både klassiker och deckare. Uppläsaren är jätteviktig för att boken ska bli bra, säger hon.
Även på Akademibokhandeln LundeQ i Uppsala märker man av att Uppsalaborna gärna tar med sig en ljudbok på bilsemestern. Efter midsommar då semesterveckorna drar i gång på allvar ökar försäljningen. Eva Britta Johnsson på LundeQ menar att trots att förlagen främst satsar på kommersiella titlar så finns det en efterfrågan på smalare litteratur som ljudböcker.
- De som ska ut på bilsemester efterfrågar nog mest deckare. Men det finns önskemål från till exempel de som köper böcker till sina föräldrar som fått sämre syn och inte kan läsa själva längre att kunna köpa annat än de mest hårdkokta deckarna, säger hon.
Fakta
Ljudböcker utges av bokförlag i kommersiellt syfte till skillnad från sin kusin talboken som är ett statligt finansierat hjälpmedel för människor med lässvårigheter. De flesta stora förlag har i dag ett eget ljudboksförlag. Böckerna läses oftast in av författaren själv eller av en skådespelare.

Under förra året visar siffror att ljudboksmarknaden stagnerat på grund av illegal nedladdning. Svenska förläggarföreningen räknar med att den illegala nedladdningen är flera gånger större än den legala försäljningen av ljudböcker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!