Liv, död och svåra val med Heberlein

Hon är känd som författare, debattör, kulturskribent och tv-personlighet. Nu kommer Ann Heberlein till Reginateatern med sin första scenföreställning, där meningen med livet sätts under lupp.

Föreställning i Uppsala. Nu gästar författaren och debattören Ann Heberlein Uppsala och Reginateatern med sin både allmängiltiga och personliga föreställning ”Livet,     döden och meningen med allt”.

Föreställning i Uppsala. Nu gästar författaren och debattören Ann Heberlein Uppsala och Reginateatern med sin både allmängiltiga och personliga föreställning ”Livet, döden och meningen med allt”.

Foto: Kennet Ruona

Kultur och Nöje2015-11-10 09:00

– En av mina goda vänner beskrev det som en filosofiföreläsning på speed, säger Ann Heberlein med ett skratt.

Den skånska teologie doktorn i etik har minst sagt många järn i elden. Hon har gett ut ett flertal böcker varav en, ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”, också blivit dramatiserad, medverkat som programledare i tv och radio och syns regelbundet på landets kultursidor. Sedan någon månad turnerar Ann Heberlein även runt med den egna soloföreställningen ”Livet, döden och meningen med allt”, och publikresponsen har varit stor, berättar hon.

– Det är många som känt igen sig, framför allt vad gäller den här ambivalensen och svårigheten att välja som vi ofta har i dagens samhälle, säger Ann Heberlein och fortsätter:

– Ta fenomenet med matkassar. I dag har vi – i all fall här i väst – möjlighet att bestämma i princip allt själva. Och det gör oss så trötta, att vi inte ens orkar bestämma vad vi ska ha till middag. När vi äntligen fått den frihet vi kämpat för i generationer, blir den helt enkelt för svår för oss att hantera.

Det var för något år sedan som Ann Heberlein fick frågan från några bekanta, som jobbade för Lunds humorfestival, om hon inte ville prova på att göra något för dem.

– Jag tänkte ”Varför inte?”, och arbetade fram en föreställning som jag spelade på festivalen förra hösten. Och på den vägen är det.

Har då vår tids digitaliserade hyperverklighet gjort det svårare för oss att förhålla oss till de stora livsfrågorna?

– Jag tror inte att intresset är mindre i dag. Men vi kanske sublimerar det till något annat, som att renovera köket. Och vi är mer splittrade i dag än någonsin, med smartphonen i handen samtidigt som vi pratar med någon annan. Det krävs närvaro för att känna in de stora frågorna.

Hur har din egen klassresa påverkat dig vad gäller livsfrågorna?

– Varje val gör att man samtidigt väljer bort något annat. När jag valde att utbilda mig och lämna arbetarklassen för medelklassen, valde jag också bort möjligheten att kunna känna mig hemma någonstans, vilket är en erfarenhet som alla klassresenärer delar. Däremot så har jag blivit väldigt bra på att tyda koder och genomskåda sammanhang, säger Ann Heberlein och fortsätter:

– Det är lite sorgligt kanske. Men det är priset man får betala för att förändra sitt liv.

Fotnot: ”Livet, döden och meningen med allt” äger rum på Reginateatern 11 november. En extraföreställning är planerad till 22 april 2016.

Fakta Ann Heberlein

Född 1970 i Malmö.

Teologie doktor i etik, verksam vid Lunds universitet.

Medverkar regelbundet som skribent i Dagens Nyheter och Sydsvenskan.

Fick sitt stora genombrott 2009 med boken ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”, som även har satts upp som föreställning.

Har även utkommit med böckerna ”Det var inte mitt fel: om konsten att ta ansvar” (2008), ”En liten bok om ondska” (2010), Ett gott liv” (2011), ”Etik. Människa, moral, mening” (2014) och ”Gud, om vi ska talas vid du och jag måste jag vara helt ärlig” (2015).

Medverkade våren 2015 som programledare i SVT:s serie ”Mina två liv”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!