Litteratur: Pinter en otippad pristagare
Den brittiske dramatikern Harold Pinter tilldelas Nobelpriset i litteratur 2005. Svenska Akademien överraskar ännu en gång med en fullständigt otippad pristagare.
Svenska Akademien har därmed återigen gjort ett överraskande val av pristagare. Harold Pinters namn förekom inte i några förhandsspekulationer. Han uppges själv ha blivit mycket förvånad då han nåddes av beskedet.
-Han blev mycket gripen och kunde nästan inte få fram ett ord. Han sade ingenting som jag kan citera, det var så fullständigt oväntat för honom. Han blev för glad kan man nästan säga, sade Horace Engdahl till TT efter tillkännagivandet.
Nyss fyllt 75 år
Harold Pinter, som i dagarna fyllde 75 år, föddes i en förort till London. Fadern var av judisk börd och Pinter har själv sagt att den antisemitism familjen fick uppleva under förkrigstiden påverkat hans litterära skapande.
Han debuterade som dramatiker 1957. Sitt stora genombrott fick han med Fastighetsskötaren 1959. Han har skrivit ett trettiotal pjäser, senast Remembrance of things past 2000, och ett antal diktsamlingar. Han är även verksam som skådespelare och regissör och har skrivit manus till över tjugo filmer.
Tidigare under våren förklarade Pinter att han skulle sluta som dramatiker och i fortsättningen ägna sig åt andra typer av skrivande, framför allt poesin.
Pinters pjäser har inte spelats särskilt ofta på svenska teatrar. På senare tid kan dock nämnas Thommy Berggrens kritikerrosade uppsättning av Fastighetsskötaren på Stockholms stadsteater 2001. Men inget av hans verk finns utgivet på svenska, förutom pjäsen Mathissen som ingår i antologin I en akt.
Välförtjänst
Valet av Harold Pinter hälsades som oväntat men välförtjänt.
Margareta Wirmark, professor emeritus i drama-teater-film och boende i Uppsala, anser att Harold Pinter är en värdig pristagare.
-Absolut.
Hon säger att det är på tiden att Svenska Akademien tillgodoser dramatiken som genre, vilket skett på senare år genom valet av Dario Fo och i viss mån Elfriede Jelinek.
-Så jag är väldigt nöjd, säger hon.
Politiskt engagerad
Harold Pinter har även engagerat sig politiskt. Han har gjort sig ett namn som förkämpe för mänskliga rättigheter och till exempel deltagit i en kampanj mot tortyr i Turkiet. Han har också skarpt kritiserat kriget i Afghanistan och Irak. I diktsamlingen War från 2003 tar han tydligt ställning mot kriget i just Irak.
Margareta Wirmark anser emellertid inte att Harold Pinters politiska engagemang gör honom till ett kontroversiellt val.
-Jag anser inte att det är det. Han är så allmänt erkänd som dramatiker att jag inte kan tänka mig att någon ska tycka att han inte är värd priset.
Gläds åt valet
Stefan Böhm, chef för Upsala stadsteater, gläds också åt valet av Harold Pinter.
-Det är fantastiskt. Han är en mycket, mycket stor dramatiker, en av vår tids största.
Han beskriver pjäserna som en utmaning att arbeta med för skådespelarna.
-Det finns alltid en gåta i hans texter, hur man än borrar i dem så finns det hela tiden nya hemligheter att upptäcka.
FAKTA
Harold Pinter
Harold Pinter är född 10 oktober 1930 i Hackney i London.
Han inledde sin karriär som skådespelare och studerade vid Royal Academy of Dramatic Art. 1950 publicerade han sina första dikter. Han debuterade som dramatiker 1957 med The room.
1980 gifte han sig med författaren Lady Antonia Fraser.
Pinter räknas som en av de främsta företrädarna för det moderna engelska dramat. Ett särskilt adjektiv har skapats för att beskriva den särskilda miljön och stämningen i hans pjäser: "Pinteresque".
"Han är verkligen värd detta, det är ju min favoritdramatiker. Han beskriver mänskliga situationer på ett fruktansvärt spännande sätt. Det finns så mycket att fiska i i hans dramatik. Det som synes vara, kan visa sig vara något helt annat."
Skådespelaren Ingvar Hirdwall om Harold Pinter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!