– Jag vill värna om vårt kulturarv. Min förhoppning är, att präster som tjänstgör i våra kyrkor, skall komma till insikt om vilka märkliga föremål de hanterar, så att de gärna hänvisar till dem i sina predikningar. Åskådlig undervisning…
Tidigare har han givit ut en bok om målningarna i Dannemora kyrka och en bok om valvgubbar i medeltida kyrkor runt om i landet. Han har dessutom en bok om nyckelharpan i bagaget.
Detta då förutom alla målningar, all poesi och alla musikstycken han skapat genom åren – han är en välkänd allkonstnär.
Gunnar Ahlbäck poängterar att många av de nu studerade föremålen och byggnadsdetaljerna har ett högt konstnärligt värde. Och kulturhistoriskt värdefulla är allihop. Även de mest burleska detaljerna.
– Jag är svag för Dannemoras dopfunt i Singömarmor, säger han.
Där finns ett motiv av Mariarosor, som också präglar hela kyrkan. Men går man ner på knä, som han har gjort, ser man vid foten av funten en liten man som står bredbent och kissar!
– Hela foten är full av obegripligheter, morbida och skrämmande. Där finns grinande och lipande figurer förutom den urinerande biskopen(?).
Hur urvalet i den utsmyckningen kommit till är oklart.
Predikstolen i Films kyrka vill han också nämna.
– Den byggdes 1732. Predikstolsmakare var Olof Gerdman, som närmast kom från Leufstabruk. Där var han först gesäll åt Burchard Precht (han som byggt predikstolarna i Storkyrkan och Uppsala domkyrka) och skulle assistera mästaren, men fick överta byggandet av altare och predikstol.
Films predikstol i sk guldbarock tillverkades också av Gerdman.
– Till stor del var den nog tillverkad i Leufstabruk, där man hade tillgång till väl torkat virke. Det hade man avverkat uppe i skogen efter ryssbränderna och lagt till tork för att kunna förfabricera brukets småhus. Lefstas kåkar från tiden är alltså en slags monteringsfärdiga kåkar.
Kostnaden för det hela blev 1 404 Dr. Gunnar Ahlbäck uppskattar att det i dagens penningvärde skulle röra sig om ca 1,2 milj kr.
– Och då är inte kostnaden för målning och förgyllning medräknade. Den utfördes av Johan Öhrn med drängen Bengt Andersson. Öhrn lär förresten ha haft anor från Österbybruk.
Det arbetet och bladguld och färg, bekostades, såvitt Gunnar Ahlbäck har funnit, av Österby Bruk dvs De Geerarna.
– Films predikstol är prålig och överdriven och helt fel i det medeltida kyrkorummet, där den placerades in. Det hindrar inte, att den har sitt intresse. Hiskeligt dyr var den ju också med sniderierna och bladguldet. Det finns folk som tycker att Films kyrka är den vackraste av pastoratets kyrkor, säger Gunnar Ahlbäck.
Själv har han förstås en särskild plats i hjärtat för lilla Morkarla kyrka. Det är där han är kyrkvärd och det är där han startade en kör för 50 år sedan. Den är i dag en del av Dannemorakören.
Under sina kyrkvärdår har han varit med om tillkomsten av Bibel 2000, sett otaliga psalmbokstillägg dyka upp och gudstjänstordningar komma och gå. Liksom präster…
– Och församlingar som kanske funnits i 800 år har slagits samman och uppgått i nya konstellationer.
– Det har hänt mycket i kyrkan, säger Gunnar Ahlbäck.
Hans 50 år som kyrkvärd firas vid söndagens gudstjänst i Morkarla. Efter gudstjänsten blir det boksläpp och kaffe i församlingsgården.