Linnés vevpositiv ställs ut
Det märkligaste föremålet - och det enda originalföremålet - i utställningen Kaos von Linné som öppnar på Upplandsmuseet i dag är Linnés vevpositiv med 22 melodier. Positivet förmedlar något så sällsynt som orginalmusik från 1700-talet, exakt som den lät på Linnés tid.
Orgelbyggarna Thomas Svenske (bilden) och Monica Svenske har satt positivet i speldugligt skick igen efter århundraden av tystnad.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- Vi vet att positivet fanns där under Carl von Linnés tid, men att det troligen krävde reparationer redan då. I Linnés testamente beskrivs det som "ofärdigt", i betydelsen trasigt. Det finns även upptaget bland hustruns kvarlåtenskap när hon dog 1809.
- Jag kände en stilla susning inuti när jag fick se det. Här fanns ett självspelande instrument, musik med orginalljud, och det var världens utmaning att få det i skick igen, säger Thomas Svenske.
Hur vevpositivet hamnat i Linnés ägo finns det inga uppgifter om. Men makarna Svenske tror att det är tillverkat i Mellaneuropa, Frankrike eller nuvarande Tyskland. De uppklistrade bilderna på insidan av locket ger inga ledtrådar. Det ena trycket har holländsk text, det andra har text både på franska och tyska. De gamla trycken omges av blekt röda och gröna tapetbitar med blommönster i relief.
- Vi har forskat kring bilderna och kommit fram till att de är tryckta runt 1720, säger Monica Svenske.
Vevpositivet har ursprungligen varit avsett att stå på ett bord, men har fått en underdel tillbyggd. Det är tillverkat huvudsakligen i ek, med inslag av furu. Faneret är gjort i valnöt. Thomas Svenske beskriver Linnés vevpositivt som ett "oerhört avancerat arbete". Makarna har arbetat med liknande positiv, men inget så gammalt som Linnés.
- Man kan säga att det är en digital musikmaskin från 1700-talet, med samma principer som ett hålkortssystem. De två valserna Linné ägde spelade totalt 22 melodier, 11 på varje rulle. Han liknar Linnés vevpositiv var en dåtida jukebox.
- Och om man tröttnade på den musik man hade så kunde man beställa en ny rulle.
I ett halvår har makarna Svenske haft Linnés positiv hemma i Vänge. Under arbetets gång märkte de att någon försökt restaurera positivet före dem.
- Man har försökt täta den läckande bälgen med sämskskinn, vilket tyder på att lädret varit skadat så att bälgen varit otät.
Till positivet hör två träblock med pipor, vart och ett gjort i ett enda stycke och med 21 toner.
- Vi har lagat skador och sprickbildningar i träpiporna och tätat bälg och väderlåda, och riktat upp stift och läsarmar. Nu ger positivet ifrån sig samma ljud som Linné hörde, säger Monica Svenske.
Och musiken, det är populärmusik från Linnés tid, autentisk 1700-talsmusik som inte spelats på ett par hundra år. Makarna Svenske har dokumenterat alla melodier, och tanken är att Linnés låtar skall ges ut på en cd någon gång under jubileumsåret.
- Positivet spelar blandad musik, menuetter, jaktmelodier med hornstötar, melodier som känns "dansanta" och stycken som låter som föregångare till folkmusik, beskriver Monica Svenske.
- Fast ibland har vi inte blivit kloka på vad det är vi hör. Musikvetarna är förstås oerhört intresserade, det är inte var dag man får tillfälle att lyssna på originalmusik från Linnés tid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!