Linnés anda och japansk kultur i dansant förening

Den stora föreställningen Nytt liv som ingår i kulmen under Uppsalas Linnéfirande i maj, håller på att ta form. Ett hundratal människor i olika åldrar, djur och växter ska medverka i en föreställning kallad Nytt liv som ska ges på Vaksala torg.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2007-05-06 00:00
- Det är det största jag gjort hittills, säger Su-En, butodansare i världen, men med Almunge utanför Uppsala som bas i tillvaron.
Su-En är det namn Susanna Åkerlunds butolärare gav henne efter avslutade studier i , början av 1990-talet i Japan. Hon är sedan många år konstnärlig ledare för SU-EN Butoh Company som har sin bas i Haglund skola i Almunge..
- Med den här föreställningen vill jag förena klassisk och modern japansk kultur med svensk. Men det är också en lovsång till naturen och en ritual till vårens ära, säger hon.

I ungefär två år har hon planerat och skissat på föreställningen, inte minst på logistiken bakom scenen. Ännu är visserligen inte alla lammungar som ska vara med födda än och de hundratals fräscha blommor som ska användas av ett tiotal florister direkt i föreställningen har väl knappt hunnit knoppas någonstans i Holland. Men det första genomdraget med medverkande hölls i måndags i Vaksalaskolans gymnastiksal, där UNT fick vara med en stund.
Det är tyst och stilla i lokalen. Den enda som pratar är Su-En. Hon instruerar pensionärerna, eller seniorerna, som hon kallar dem, hur de ska gå långsamt längs med den tänkta scenens cirkelrunda form.
Bredvid mig sitter några floristelever från Ekebyskolan.
- Vi ska vara med vid sidan för att serva med fräscha blommor till blomsteruppsättningar som ska byggas under föreställningens gång på scenen, berättar en av dem, Karolina Parkkila.

Det kommer att bli långa dagar för dem, eftersom de efter skolans slut ska en extrakurs för blomsterkonstnären Junichi Kakizaki. Han ska också vara med på scenen, förutom att han är ansvarig för dess scenografi.
- Jag har tänkt mig scenen som ett stort fågelbo, 40 meter i diameter. Det kommer att gå åt en massa pinnar, säger han på knackig engelska.
- I fonden ska vi bygga en trädstam. Inledningsvis ska det inte vara något grönt eller blommor på scenen. Mot slutet ska det blomma för fullt!
Han har arbetat tillsammans med Su-En tidigare i föreställningen Fragant, som bland annat gästade Uppsala förra säsongen. I Japan är han etablerad installationskonstnär och hans senaste installation finns på Sonys huvudkontor i Tokyo. Junichi Kakizaki har också erövrat titeln Japansk mästare i blomsterkonst 2002, men han brukar arbeta med alla möjliga element från naturen.
- Blommornas liv är ändligt precis som människornas. För mig är det inget problem att vi använder färska blommor vid en föreställning och sedan inte mer. Många människor i publiken kan njuta av dem vid samma tillfälle i stället för några få som skulle köpt blommorna i en blomsterhandel. Och jag tror på återfödelse, säger Junichi Kakizaki.
- Kanske mitt liv blir kort, men jag är lycklig som får skapa konst. Mina blomsterskulpturer kan ses av många, i samma stund de kommer till.

Repetitionerna rullar på och föreställningens kanske viktigaste person, snart elvaåriga Mira Elvander Lewis har just kommit. Hon ska nämligen gestalta "nytt liv", medan Su-En själv ska vara "gammalt liv".
Musiken till föreställningen är både traditionell japansk och klassisk västerländsk. En stråkensemble ur Uppsala Kammarorkester ska spela, liksom Gunnar Linder på Shakuhachi, det vill säga japansk bambuflöjt. Annika Eliasson medverkar som sopransolist och berättare.
18 seniorer och 20 sexårselever ska vara med tillsammans med Su-En Butoh Companys 8 dansare och ett stort antal djur och deras förare.

Viola Germains kostymer kommer att bära vissa drag från kimonon. I Su-Ens koreografi finns moment av både klassisk japansk dans, Jiuta-mai och modern butodans. Su-En är enligt henne själv en av mycket få dansare i världen som behärskar båda dessa dansformer. Hon har två artistnamn som hon fått av respektive läromästare under utbildningen i Japan. Som jiuta-maidansare kallas hon Kei Izumo och som butodansare är det alltså Su-En.
- Det är för att det handlar om två helt olika konstnärliga inriktningar.Dessa vill jag nu sammanföra med vår nutid och svensk kultur, förklarar Su-En.
- Texterna i föreställningen har Carl von Linné faktiskt skrivit. I dem finns en direkthet och en klarhet i språket när han beskriver vad han känner inför naturen och den vill jag fånga. Vi människor kanske betraktar naturen, men utan att verkligen se. Konsekvenserna av vårt tanklösa handlande mot naturen är inte bra för vår planet.
Föreställningen Nytt liv har urpremiär 22 maj och ges också 23 och 24 maj på Utomhusscenen, Vaksala torg i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!