Ledande fotoskola hårdbantas

Nordens fotoskola är en del av folkhögskolan Biskops Arnö, norr om Bålsta, och har länge varit en av Sveriges ledande utbildningar för fotojournalistik­.­­­­­­­­­­­

Kultur och Nöje2005-02-16 22:33
Utbildningen har de senaste åtta åren haft status som Kvalificerad Yrkesutbildning (KY), vilket har inneburit stora resurser per elev och år.
Nu har KY-myndigheten i Stockholm som ansvarar för landets samtliga KY-utbildningar beslutat att dra in anslagen till Nordens fotoskola. Som orsak anges bland annat brister i kvalitetssäkringen och ett för begränsat elevinflytande. Konsekvensen av de uteblivna anslagen innebär att den treåriga utbildningen åtminstone tillfälligt ersätts av en ettårig linje i folkhögskoleregi.
Inom fotobranschen har många upprörts av beslutet, bland annat har ett antal bildchefer från några av landets största dagstidningar gått samman i ett upprop till förmån för fotoutbildningen.
- Det finns ingen automatik i att få fortsätta, säger Birgitta Lindqvist som har handlagt ärendet på KY-myndigheten.

Brister i ansökan
Den största bristen vad gäller Nordens fotoskola har varit att den nya ansökan om bidrag inte har levt upp till de krav som ställs. Man har inte kunnat visa att utbildningen håller vad den lovar sina studenter och att den är efterfrågad på arbetsmarknaden. Lindqvist betonar att KY-utbildningar alltid relateras till marknadens behov och det är här ansökningen brister.
- Den var otydlig, vi kunde inte utläsa att det verkligen finns en efterfrågan på kompetensen.
Sofia Mårtensson som gick ut Nordens fotoskola förra hösten, och nu frilansar som fotograf i Uppsala, tycker att utbildningen var bra men att det ändå ligger något i kritiken.
— Det kan nog stämma. Det finns inte alltid så mycket nytänkande hos de utbildningsansvariga.

Mättad marknad
I synnerhet anser hon att det finns en poäng i att ställa hårda krav på KY-utbildningarnas förenlighet med arbetsmarknaden.
— Det behövs inte fler bildjournalister, marknaden är mättad.
På Biskops Arnö har KY-myndighetens beslut tagits emot med både besvikelse och fattning. Rektor Ingegerd Lusensky säger att man har varit medveten om risken för indragna anslag eftersom KY-utbildningar i så hög grad knyts till arbetsmarknaden. Men det är ändå tråkigt att förlora en välrenommerad utbildning.
— Det är ett dråpslag för oss som institution, KY-utbildningen har ju varit något av ett flaggskepp för oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!