Läsplattan - öppnar för nya möjligheter

KRÖNIKA. Trots lite smolk i bägaren är läsplattans genomslag efterlängtat och öppnar för tusen roliga möjligheter, skriver Malin Nauwerck.

Foto:

Kultur och Nöje2010-02-17 11:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är intressant att e-texten slår igenom samtidigt som böcker förpackas med mer betoning på materialitet än någonsin. De senaste åren har boken blivit lyxartikel och livsstilsmarkör genom allehanda vintageutgåvor, kartongpärmar, guldfärgade sidor, innovativa bindningar och konstnärsdesignade omslag. När böckerna nu befrias från sin jordiska skepnad uppstår, förutom en rad textkritiska problem, förstås frågan om vad som ska ersätta detta fokus på form. För den som inte är medlem i Apple-sekten föreslår Bonniers och Norstedts Letto som ser ut som en grafräknare eller Cybook Opus som ser ut som ett gameboy. Till skillnad från Apples Ipad är plattorna framför allt till för läsning (de har ingen bakgrundsbelysning och drar nästan ingen ström) och till skillnad från Amazons Kindle är de är inte låsta till ett speciellt format. Bortser man från den taffliga designen är plattorna lätta att använda och, tack vare sitt "e-papper", behagliga att läsa på. Att det tar lite för lång tid att ladda en bläddring är någonting som man efter ett par sidvändningar anpassar sig till. För tillfället kostar både Letto och Cybook Opus under 2000 kronor.

Kontrasten mellan böcker som artefakter och böcker som digital text är också kontrasten mellan privatlivets noga utvalda samling av vackra, ovanliga eller affektionsmässigt värdefulla utgåvor och drömmen om ett bibliotek som omfattar allt ackumulerat vetande, alla böcker som någonsin skrivits. Här finns fantastiska möjligheter för studenter och forskare: absolut tillgänglighet, noll framförhållning, läs och släng, ta med överallt. Men med läsplattan siktar man förstås bredare än mot universiteten. Marknadsföringen har framför allt riktat sig mot medelålders (köpstarka) läsare - de som har nytta av att kunna zooma sin text, som inte vill släpa med sig 10 tegelstenar till Thailand, som vill läsa i fred på bussen (använd en läsplatta i stället för att gömma Liza Marklund bakom omslaget till Jan Stolpes Platon-översättning). Denna målgrupp utgörs förmodligen inte av datahackers, men kanske förlitar distributörerna av e-böcker sig ändå lite för mycket på gruppens bristande tekniska kunskaper. För just okunskap måste vara den enda anledningen till att man köper klassiker på bokus eller adlibris när man kan ladda ner dem lagligt från någon av hundratals internetsidor, exempelvis gutenberg.org.

Den ologiska prissättningen på nyare titlar underskattar konsumenterna ännu mer. För inte är någon så dumsugen på e-böcker att den betalar 150 kronor för Ett öga rött, eller Män som hatar kvinnor - böcker som länge har funnits i pocket och som man hittar på närmaste myrornas för en tia - när de lånas ut gratis (för övrigt ofta utan kopieringsskydd) på bibliotekens hemsidor.
Trots detta smolk i bägaren är läsplattans genomslag efterlängtat och öppnar för tusen roliga möjligheter - kanske alldeles särskilt vad gäller hypertext och twitteratur. Man får bara hoppas att bokbranschen har musikindustrins misslyckanden i gott minne.