Läskiga och sagolika illustrationer

Illustratören och Uppsalabon Aron Landahl debuterar med både läskig och sagolik bilderbok för barn.

Illustration ur "Dropp, dropp". Aron Landahl använder en tidskrävande teknik som går ut på att han gör små rörelser med handen. Det ger bilderna en viss kornighet.

Illustration ur "Dropp, dropp". Aron Landahl använder en tidskrävande teknik som går ut på att han gör små rörelser med handen. Det ger bilderna en viss kornighet.

Foto: Aron Landahl

Kultur och Nöje2019-08-10 11:00

– Jag gillar att känna att det finns någon form av saga eller mystik i livet. Som här i Observatorieparken, de där husen ser lite ut som muminhus, säger Aron Landahl och pekar mot några cylinderformade vita stenhus med klargröna dörrar.

Vi ses i den något undangömda och bångstyriga parken där gräset får växa som det vill. I sina illustrationer lyfter Aron Landahl ofta fram miljöer, djur och sagoliknande väsen.

– Människor tar lätt över. Vi frågar oss vem människan är och identifierar oss med den. Det smittar av sig på miljön. I den här boken ville jag att rummen i sig skulle ge en viss stämning, säger Aron Landahl.

Debutboken ”Dropp, dropp” ingår i Raben & Sjögrens bokserie ”Rys och mys” som består av lagom läskiga bilderböcker för de minsta barnen. I ”Dropp, dropp” leder röda droppar läsaren vidare genom olika rum i en lägenhet. Inspirationen är hämtad från den klassiska bilderboken ”Historien om någon” från 1951, illustrerad av Egon Möller-Nielsen och skriven av Åke Löfgren, där läsaren leds av ett nystan.

– Jag gillar när man kan gå runt i en bok, som i ett dockskåp. Här är det ett droppande ljud och det börjar dyka upp röda fläckar. Barnen får titta med egna ögon. Tanken är att ge någon form av trygg känsla i det läskiga fram tills att allt får en förklaring, säger Aron Landahl.

Han har även tagit intryck av Josabeth Sjöbergs 1800-talsmålningar av tolv hem på Södermalm.

– Jag tror inte att hon var skolad i perspektiv utan hade en naiv stil med mycket omtanke som jag tycker är väldigt fin. När perspektiven inte är helt korrekta inger det känslan av att tillvaron inte riktigt är av denna värld, säger han.

Aron Landahl är uppvuxen i Visby men bor i Uppsala sedan 2011. Runt 2004 började han göra betalda illustrationsjobb.

– Till en början var det bara roligt att rita, sedan lär man sig förhandla, säger han.

I dag arbetar han även som sjuksköterska.

– Uppdragen kommer i ojämna intervaller och det kan bli ensidigt att bara jobba som illustratör. När jag jobbade med den här boken kunde det gå veckor utan att jag träffade andra människor, säger han.

Han berättar om ett tillfälle när han stod i sin ateljé på Rackarberget och var inne i en intensiv deadline-period.

– En dag såg jag två gubbar utanför fönstret. De stod på gräsmattan och fiskade på land utan krok. Då började jag fundera: står de verkligen där? Sen fick jag reda på att det är en grej och att de gör så för att öva, säger han.

”Dropp, dropp” ges ut 23 augusti.

Aron Landahl

Född: 1984, uppvuxen i Visby.

Bor: I Uppsala.

Gör: Illustratör, musiker och sjuksköterska.

Aktuell: Debuterar med “Dropp, dropp” som ges ut på Raben & Sjögren 23 augusti.

Planer: Kommer troligen göra en bok till i ”Rys och mys”-serien. Reser till Tokyo på ett konstnärsstipendium i augusti. Där ska han under några månader måla bilder av ön Karlsö utanför Gotland, med inspiration av den japanske konstnären Katsushika Hokusai. Hokusai levde på 1700-talet och är mest känd för sina träsnitt med vyer över berget Fuji.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!