Läs - för barnens skull

KRÖNIKA. Sätt i gång och läs för din egen skull, men också för barnens, skriver Anna Ehn.

Anna Ehn, journalist, reporter, kulturen, redaktionen

Anna Ehn, journalist, reporter, kulturen, redaktionen

Foto:

Kultur och Nöje2013-04-23 08:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag är det världsbokdagen. Den instiftades av Unesco 1995 – men är kanske mer aktuell än någonsin. Det talas ju så mycket om läsning nu. Eller snarare: om bristen på läsning och minskande läsförmåga, främst hos pojkar. De gör hellre annat än läser romaner, tydligen. Läser faktaböcker, spelar dataspel, surfar, chattar. Precis som vi vuxna, kanske? För vad gör du själv innan du släcker lampan på kvällen: läser en roman, eller kollar mejlen?

Gunilla Molloy, docent i svenska med didaktisk inriktning vid Stockholms universitet, skrev i en debattartikel i Dagens nyheter (8 april 2013) om hur föräldrars läsmönster påverkar barnens. Särskilt betonade hon hur pojkars läsmotstånd måste ses ur ett samhällsperspektiv: att läsa just skönlitteratur uppfattas som feminint och väljs bort av många män – och då läser inte heller pojkarna.

Nej, som vanligt gör väl barnen som man gör och inte som man säger, en gammal hederlig sanning. Så alla vuxna – sätt i gång och läs, digitalt eller på papper, som ni behagar. För er egen skull, förstås. Men se det också som en utmaning, en insats för barnens språk och läsförståelse. Och för det som filosofen Martha C Nussbaum kallar den narrativa fantasin, det vill säga förmågan att leva sig in i hur människor – med andra erfarenheter, villkor och värderingar – tänker, känner och lever.

Just i dag kan man läsinspireras lite extra genom att besöka Läs högt-finalen för åttondeklassare på Grand i Uppsala. Eller varför inte lyssna på dikter av mexikanska, syriska och persiska poeter på Uppsala stadsteater.