Bland chokladpraliner och porslinsslammer inne på kafé RC Chocolat i Sigtuna trängde en mängd personer ihop sig för att lyssna på Bo Ekman, föreläsare, författare och grundare av Tällberg Foundation (en stiftelse som verkar för ett fritt, internationellt idéutbyte).
I biografen Gröna ladan ett stenkast bort blev det fullt när journalisten och författaren Maja Hagerman talade och under författaren Bodil Jönssons föreläsning fylldes Mariakyrkans 450 platser upp så vissa fick stå.
På Stora torget var det bokbord och utanför bokhandeln satt lokala författare uppradade, redo att möta sin publik (visserligen såg de ibland lite ensamma ut).
Sigtuna litteraturfestival som hölls första gången i lördags tycks ha blivit en framgång. Enligt en mycket nöjd Camilla Zedendahl vid Destination Sigtuna, som arrangerade tillsammans med Tällberg Foundation och Brombergs bokförlag, kom över 1 000 personer.
Kul. Det är ännu ett bevis för att litteratur även funkar ”live”. Därmed har också Sigtuna, som ju även hyser Sigtunastiftelsen och som här om året stod värd för den internationella konferensen Tällberg forum, ytterligare profilerat sig som en stad för samtal och idéutbyte.
Samtidigt blev Sigtunas litteraturfestival en lite smärtsam påminnelse om den litteraturfestival i Uppsala som inte blev av. Den skulle ha varit ännu större och hållits i februari men Uppsala kommun och Destination Uppsala valde att inte ge ekonomiskt stöd.
Tråkigt, för som Bo Ekman sa där på kaféet i Sigtuna är det viktigt att se skapandets helhet: hur konst, vetenskap och teknologi samverkar. En litteraturfestival kan vara ett bra tillfälle att göra just det – inte minst för en stad som Uppsala som rymmer så mycket lärdom och kultur men inte alltid lyckas förena dem.
Lärdom och kultur i Uppsala
"Samtidigt blev Sigtunas litteraturfestival en lite smärtsam påminnelse om den litteraturfestival i Uppsala som inte blev av." Så skriver Lisa Irenius i en kommentar om Sigtuna litteraturfestival.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!