Ett rum på bibliotekets nedervåning har förvandlats till en tidningsredaktion. Pennor, block och sladdar ligger utspridda på borden. Klockan tickar och innan veckan är slut ska tidningen Ord vara färdig. En av skribenterna är Alma Kjellgren, 13 år. Hon jobbar just nu på en artikel om mens.
– Tidningen riktar sig till ungdomar i vår ålder. Jag skriver just nu fem menstips. Det är roligt att vara här för vi skrattar hela tiden, säger Alma.
Intresset för journalistiken väcktes när hon deltog i förra årets läger.
– Det lät som en dröm att få skriva och se sina egna artiklar i tidningen, säger Alma Kjellgren.
Hon går tidningslägret som Barnombudet i Uppsala län (BOiU) och Bibliotek Uppsala anordnar för 10–15 åringar. I år deltar 26 ungdomar. Halva gruppen håller till på Gottsundabiblioteket och andra halvan på Stadsbiblioteket.
– Deltagarna får lära sig bland annat källkritik, intervjuteknik och hur man skriver. Första dagen kommer vi ledare med förslag, men ungdomarna får själva välja vad de vill skriva om. Slutprodukten blir tidningen Ord som delas ut på alla grundskolor och bibliotek i Uppsala, säger lägrets ledare Lina Mattebo.
Tidningen Ord utgår från barnkonventionens tolfte kapitel att alla barn ha rätt att uttrycka sin mening och bli lyssnade på.
– Det är inte alltid så enkelt för barn att göra sina röster hörda. När det skrivs om barn görs det ofta uppifrån och på ett förenklat sätt. Här får ungdomarna själva gör allt. De bestämmer innehållet, skriver och illustrerar. Jag vet ingen annan liknande tidning, säger Lina Mattebo.
Tidningens ämnen spänner mellan allt från nöje till samhällsfrågor.
– En deltagare skriver om barns upplevelser av trygghet, i samband med att det varit många skjutningar. En annan skriver om klimatfrågan ur ungas perspektiv. Andra gör kulturtips, nöjesquiz eller intervjuar youtubers, säger Lina Mattebo.
11-åriga Anna Chalon är en av deltagarna. Hon skriver en tipsartikel för dem som vill starta en egen Youtubekanal. För det intervjuade hon Wappy från Uppsala.
– Han är ingen stor eller känd youtuber, utan en ung kille från Uppsala som precis startat sin kanal. Vi pratade om hur man blir en youtuber och han gav mig sina bästa tips, säger hon.
Inför telefonintervjun läste hon på och förberedde frågor.
– Det svåraste är att ta reda på tillräckligt mycket om den man intervjuar. Under intervjun har jag lärt mig att lyssna och inte försöka styra samtalet för mycket, säger Anna Chalon.