Läderlapp med dåligt rykte

En ondskefull blodsugare som sover i grottor och jagar om natten. Eller? Fladdermusen har via kulturens skildringar fått en något oförtjänt roll som skräckspridare.

Mexikansk frisvansfladdermus.

Mexikansk frisvansfladdermus.

Foto: Nickolay Hristov / Science

Kultur och Nöje2015-07-25 08:02

I veckan som kommer kan kvällspigga uppsalabor bege sig ut på äventyr när Biotopia och Uppsala naturskyddsföreningen anordnar nattliga fladdermusexkursioner. Men frågan är: vågar vi?

Fladdermusen är ansedd som världens tredje mest skrämmande djur, enligt en undersökning gjord av Animal Planet. Och kanske är det inte så konstigt. I kulturen har det musliknande lilla däggdjuret ända sedan medeltiden varit kopplad till häxkraft och svart magi.

– Fladdermusen har inte någon särskilt viktig ekosystemtjänst, även om den förstås påverkar som alla levande arter gör. Jag skulle säga att dess betydelse finns att hitta just inom kulturen. I konsten och litteraturen har den varit en stark symol, oftast för onda krafter, då ett djur som är aktivt när det är mörkt och dyker upp ur undergjorden gärna förknippas med djävulen, berättar SLU-forskaren Johnny de Jong som den 1 augusti håller en föreläsning om fladdermöss och leder en efterföljande exkursion.

Skräckhistorierna som omgett fladdermusen de senaste hundradena är framför allt kopplade till de tre arter (av runt tusen) som livnär sig på blod, och därför fick namnet vampyrfladdermöss när de upptäcktes under renässansen. Det var nästan för fantastiskt för att vara sant, och Bram Stoker spädde på skräcken när han med greve Dracula skapade myten om att de suger blod. I själva verket biter de sitt offer och slickar sedan i sig blodet som rinner ut.

– Jo, blodet är ju faktiskt ingen myt, även om det bara gäller de tre arterna som finns i Sydamerika och angriper djur och inte människor.

Fladdermöss är flitigt förekommande inom skräckkulturen där de ofta flyger i svärmar ur mörka grottor eller övergivna hus. Och även om fladdermusklädde Batman är en hjälte är det ändå mörkrets estetik han använder sig av. På grund av fladdermusens ofta skrämmande roll möter Johnny de Jong en hel del fördomar.

– Att de går till attack dyker ständigt upp, inte bara i folktro utan även i media. Men det händer aldrig, de har helt enkelt ingen anledning att göra det. Däremot flyger de ibland nära människor. Att folk tycker att de är otäcka beror nog mycket på att de dels är aktiva på natten, dels att man upplever dem som oberäkneliga. Man vet inte var och när de dyker upp och om de går till anfall. Men när jag håller en liten fladdermus och visar upp den är det nog ingen som tycker att den är otäck, de är väldigt beskedliga.

En gammal skröna som Johnny de Jong i dag enbart hör i andra länder, som Storbritannien, är att fladdermusen trasslar in sig i håret på folk, särkilt långhåriga blondiner.

Så hur farligt är det då att ge sig ut på nattlig fladdermusvandring i Uppsala? Inte särskilt verkar det som. Fladdermusen är ett av världens artrikaste däggdjur, och av de 13 som hittats i Uppland finns inga blodsugare. Vandrar man längs Fyrisån i centrala Uppsala går det i stället att se vattenfladdermus, nordisk fladdermus och där det finns vegetation också dvärgfladdermus.

– Hågadalen är ett bra ställe, där finns de flesta av arterna. Man kan absolut se fladdermöss på egen hand men när man går med en guide har vi en ultraljudsdetektor och då kan man också höra och artbestämma dem.

Och även om fladdermusen inte är farlig i sig, är det ju trots allt lite otäckt att ge sig ut mitt i natten så som sig bör om man ska få möta kulturens bevingade skräckdjur.

Fladdermöss i kulturen

Serierna och filmerna om Batman, där miljardären Bruce Wayne bekämpar brott maskerad som en mänslig fladdermus.

Bram Stokers blodsugande greve Dracula kunde byta form till en fladdermus och är troligen en stor anledning till att djuret blivit så förknippat med vampyrer.

Den komiska operetten "Läderlappen" (Die Fliedermaus) av Johann Strauss, där en man ska hämnas på sin vän då denne lämnat honom drucken och iklädd enbart fladdermusvingar. Han kallar det för "läderlappens hämnd".

"Silverwing" av Kenneth Oppel, en ungdomsroman om en fladdermuskoloni som liknats vid Richard Adams klassiker "Den långa flykten".

Se fladdermöss i Uppsala

Tisdag 28 juli anordnar Biotopia en fladdermusvandring längs en av Linnéstigarna.

Lördag 1 augusti håller Johnny de Jong en föreläsning om fladdermusen på Ålands bygdegård. Därefter följer en kvällsexkursion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!