Kyrkoskildring av Sandström

KRÖNIKA KLASSISKT. Vilhelmina-födde Jan Sandström återvänder till sina rötter, närmare bestämt tikll den medeltida kyrkan i Gammelstad. Hans verk är en hyllning till kyrkans altarskåp och målningar av Albertus Pictor, skriver Ulf Gustavsson.

Ulf Gustavsson

Ulf Gustavsson

Foto:

Kultur och Nöje2007-11-25 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vilhelmina-födde Jan Sandström har många strängar på sin lyra. Hans "motorcykelkonsert" för trombon och orkester hör till de internationellt mest spelade svenska orkesterverken, och under de senaste åren har han uppmärksammats bl a för sina operor om Kafka och Bellman, samt beställningskantaten till kungens 60-årsdag.

I den nu cd-aktuella sångsviten Från mörker till ljus återvänder Sandström till sina norrländska rötter, närmare bestämt den medeltida kyrkan i Gammelstad. Diktsamlingen av Folke Isaksson som ligger till grund för verket utgör en hyllning till Gammelstadkyrkans altarskåp och valvmålningar av Albertus Pictor, i minutiöst registrerande gestaltningar där det folkliga och enkla möter de stora existentiella frågorna.
Det folkliga och det storslagna finns också i Sandströms musik. Som driven eklektiker förenar han ett stramt arkaiskt, medeltida drag och en tydligt sakral prägel med reminiscenser av såväl 1900-talsmodernism som musikal, utan gränser.
Harmoniken och formspråket är sentida, men de suggestivt anlagda stämningarna genljuder av gångna tidevarv. Behållningen blir inte mindre med den precisa, mjuka stråkandningen från Norrbottens kammarorkester under Petter Sundkvist, samt Peter Matteis varmt inkännande baryton och Sven Wollters recitation.

Anna-Lena Laurin är en udda fågel bland svenska tonsättare, autodidakt och jazzkompositör innan hon skrev beställningsverket Colours, en trumpetkonsert för de välkända trumpetsolisterna Håkan Hardenberger och Anders Bergcrantz.
På en ny cd vidgas bilden av henne som tonsättare, med Stråkkvartett No. 1 i tolkning av Aniarakvartetten, samt orkesterverket Piece from the silence, med Malmö operaorkester under Per-Otto Johansson. Stråkkvartetten trollbinder med emotionellt hyperintensiva linjer, likt en senromantikens sista utpost, medan orkesterverket fascinerar med sina kalejdoskopiska bilder av årstider, landskap och stämningar, från det pastorala till Hollywoodskt intermezzo i Drowsy spring dance.

Apropå romantik har Gävlesymfonikerna tagit upp den tysk-polske tonsättaren Philipp Ludwig Scharwenkas orkesterverk, under Christopher Fifields ledning. En ny cd rymmer bl a de idylliska, programmatiska Frühlingswogen och Arkadische Suite. Kan kännas halvmossigt med dagens öron, men med lite distans förmår man njuta av den blomstrande melodiken i verken, långt ifrån världskrig och umbäranden.
Svenska kvalitetsetiketten Sterling fortsätter utgivningen av pianisten Lars Sellegrens inspelningar med volym 3, en dubbel-cd som rymmer verk av Beethoven, Schumann, Chopin och Debussy. Återigen fängslas man av Sellergrens expressiva, brett anlagda spel, inte minst i Debussy-preludierna. Att dokumentera denne nestor i digitalt överförda inspelningar med distinkt ljud är en kulturgärning.

J Sandström: Från mörker till ljus (Swedish Society)
A-L Laurin: Piece from the silence (Vanguard)
L Sellegren Plays vol 3 (Sterling)


P Scharwenka: Frühlingswogen (Sterling)