Kyrkomusiksymposiet startar

På torsdagen startar det fjärde Kyrkomusiksymposiet i Uppsala. I år med fokus på bland annat barn och ungdomars sång och musicerande.

Kultur och Nöje2010-09-02 08:54

I fyra dagar anordnar nu Svenska kyrkan och Sensus ett Kyrkomusiksymposium med gudstjänster, konserter, körsång, seminarier och olika masterclasses på Konserthuset, Helga Trefaldighetskyrkan, Missionskyrkan och i Uppsala domkyrka. 1300 personer beräknas delta med allt ifrån kyrkomusiker från hela Sverige till kyrkopolitiker och andra anställda inom verksamheten. Och där också allmänheten är välkomna till vissa delar som konserter och gudstjänster
- Genom symposiet vill vi lyfta fram musiken i alla dess uttryck som människor möter i gudstjänster och i olika livsskeenden. Man ska heller inte glömma att kyrkan är en betydande konsertaktör med 2300 professionella kyrkomusiker anställda och med 100 000 körmedlemmar, säger Marit Torkelson, ordförande i kyrkomusiksymposiets programgrupp och handläggare för kyrkomusikutbildningar inom Svenska Kyrkan.

Genom symposiet önskar man vidareutveckla det kulturarv som musiken i kyrkan omfattar. I detta arbete är framför allt barn- och ungdomsverksamheten en viktig del, som man nu alltså valt att lyfta fram.
Har det något att göra med att kyrkan skilts från staten och man därför på ett annat sätt också måste värna tillväxten?
- Svenska kyrkan prioriterar barn och unga i sitt arbete. Barns sång och musicerande i Svenska kyrkan är nära relaterat barnens rätt till andlig utveckling. Kyrkan har en stort ansvar att möta det behovet och synliggöra det i sin verksamhet, säger Marit Torkelson.

Också körsången har en betydande plats under dessa dagar. Inte minst tack vare Eric Ericson, som haft stort inflytande på den svenska körsången och av utbildandet av duktiga körledare i kyrkomusikerkåren, poängterar Torkelson. Dels kommer körsången att vara föremål som diskussionsämne men också genom gudstjänster och konserter där bland annat 150 barn och ungdomar från Uppsala kommer att sjunga på Vaksala torg på lördag. 
  - Även i öppningsgudstjänsten är den gemensamma sången i fokus. Det blir gregoriansk sång, traditionella psalmer och sjungen bön på nytt sätt tillsammans med några rutinerade och nyskapande musiker, säger Marit Torkelson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!