Lars Nittves utspel i en DN-artikel en aprildag 2006 blev starten på projektet Det andra Önskemuseet. 50 miljoner kronor från regeringen var önskemålet för att fylla igen besvärande luckor i Moderna Museets samlingar Den skeva representationen mellan manliga och kvinnliga konstnärer gick inte längre att försvara.
Regeringens blygsamma bidrag på 5 miljoner kronor räckte dock inte långt. Men tack vare generösa privata donatorer nådde man slutligen en bra bit över 40 miljoner. I skriften Det andra önskemuseet (Moderna Museet/Steidl förlag) presenteras projektet i text och bild. Sammantaget har man lyckats förvärva 26 konstverk av 14 tidigare oförtjänt saknade kvinnliga konstnärer. Fortsättning utlovas, och museets nye chef Daniel Birnbaum kan alltså påbörja sitt eget arbete mot ett aviserat Tredje Önskemuseum.
En god början tycks våren 2011 kunna bli; fyra av fem kommande utställningar ägnas kvinnliga konstnärer. Först ut är Eva Löfdahl, vars visit på Moderna Museet inleds redan 5 februari och pågår till 1 maj. Eva Löfdahl har sedan debuten för tre decennier sedan skapat sig en position som en särpräglad och viktig samtidskonstnär. För sin retrospektiva Modernautställning har hon skapat ett helt nytt verk, en installation omfattande flera tidigare objekt.
Ett hett namn på den tyska konstscenen är Jutta Koether, en gränsöverskridare som arbetar med såväl måleri som musik och performance. Nu kommer hon för första gången till Sverige med en soloutställning som öppnas 5 mars. Det finns skäl att förmoda att den nye chefen därmed vill indikera en delvis ny inriktning mot den europeiska konstscenen. Nittveerans huvudsakligen amerikanska profil torde vara avslutad.
Mitt i vårmånaden maj är det Klara Lidéns tur att inta Moderna Museet med sin experimentella video- och installationskonst. Klara Lidén, född i Sverige men bosatt i konststaden Berlin, har trots sin ungdom hunnit med flera framgångsrika utställningar i Europa och i USA och även fått motta flera prestigefyllda belöningar som det tyska Orange Prize. På Moderna Museet visas hennes utställning 14 maj till 9 oktober.
En klassiker i 1900-talets svenska konsthistoria är definitivt modernisten Siri Derkert (1888–1973). 28 maj är det vernissage på Moderna Museets Siri Derkert-utställning, säkert en förväntad publikmagnet sommaren lång.
Inte förrän 4 september är det dags att montera ner Derkerts verk för att ge plats åt höstens stora konstäventyr. Då är det nämligen till sist männens tur, men inte vilka män som helst. Lars Nittves tidigt uttalade dröm att få ställa samman giganterna William Turner, Claude Monet och Cy Twombly i en Önskeutställning ska då bli verklighet.
8 oktober öppnas den utställningen, som kommer att fylla Moderna Museet året ut och inte avslutas förrän man skriver 15 januari 2012.