Kvinnoporträtt på filmfestival

Nu till helgen blir det en filmfestival på Slottsbiografen i Uppsala med namnet Resa med kvinnor. Dokumentärer och två långfilmer från Iran och före detta Jugoslavien ska visas. Alla är de av eller om kvinnor.

Foto: Nina Leijonhufvud

Kultur och Nöje2007-03-07 17:02
Det är femte året som denna filmfestival äger rum "i nära anslutning till kvinnodagen"och där Kvinnor för fred hör till arrangörerna. Yasseman Tourang har ägnat det senaste halvåret till att välja ut filmer. Tidigare har enbart iransk film visats, men nu är alltså den ena av programmets spelfilmer från Bosnien.
- Jag tycker Grbavica är en så bra film. Den gick bara en vecka på Fyrisbiografen, så jag tror inte så många har hunnit se den, säger Yasseman Tourang.
- Nästa år hoppas jag kunna ta med filmer om och av kvinnor från ännu fler länder. I synnerhet fler dokumentärer som är den finaste genre jag vet.

Yasseman Tourang är Uppsalabo sedan mer än 20 år tillbaka, men hon har tidigare undervisat på Film och tv-högskolan i Teheran. Numera fungerar hon som konsult till filmfestivaler och är dokumentärfilmare. I december avslutade hon inspelningen av sin tredje film i Iran.
- Den handlar om en föräldralös pojke som bor i öknen, berättar hon.
Filmen kommer någon av filmfestivalgästerna från Iran att ta med sig därifrån och till Uppsala. En av gästerna heter Shahrzad Pooya, och är filmklippare och filmvetare.
- Hon är en av de bästa filmklipparna i Iran. Jag har länge tänkt att bjuda in någon från denna yrkesgrupp, som är mycket betydelsefull för tillblivelsen av en film. Man kan kalla dem "den andra regissören", säger Yasseman Tourang.

I Slottsbiografens foajé ställs dessutom Shahrzad Pooyas fotografier av dörrar i den iranska öknen ut. Det speciella med dessa dörrar i ökenstäderna är att det finns olika dörrhandtag på dem för män och kvinnor.
Festivalen gästas också av dokumentärfilmsregissören Nasser Saffarian, som visserligen är man men som gjort filmer om kvinnor. Han ska berätta om sin deltagande film, Vågens höjdpunkt, den tredje delen i en trilogi om den revolutionära poeten Forough Farrokhzad (1935 - 1967).

I programmet ingår flera dokumentärfilmer som inte får visas i Iran. Det gäller Vind, tio år , som handlar om en flicka under Iran-Irakkriget. Det gäller också Ibland händer det, en dokumentär om transsexuella män i Iran, som vill operera sig till att bli kvinnor.
Ytterligare en spelfilm visas, Kvinnor offside. Det är en komedi om kvinnors längtan och kamp att få se en VM-kvalmatch i fotboll i Iran.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!