Kvinnoöden skildras i ny bok

Betydelsefulla kvinnor, verksamma i Uppsala främst under 1900-talet, porträtteras i en ny bok som ges ut i samband med Kulturnatten i höst.

Inger Ärlemalm är redaktör för boken om begåvade kvinnor i Uppsala genom tiderna. Intresset för historia, och inte minst kvinnohistoria, är stort i dag, säger hon.

Inger Ärlemalm är redaktör för boken om begåvade kvinnor i Uppsala genom tiderna. Intresset för historia, och inte minst kvinnohistoria, är stort i dag, säger hon.

Foto:

Kultur och Nöje2007-03-08 00:01
Inger Ärlemalm, redaktör för boken, bläddrar i den röda pärmen med inskickade texter. I dag, torsdag, ska hon lämna in materialet till Uppsalaförlaget Hallgren & Fallgren.
Boken har ännu inget namn. Men den kommer att innehålla ett stycke kvinnohistoria. Över 50 kvinnor från Uppsala porträtteras, kvinnor som har gjort värdefulla insatser inom kulturen, politiken och inom många andra områden.
Bakom boken står Föreningen för Kvinnors Historia i Uppsala och 19 skribenter har bidragit med material.
- Vi vill berätta om alla de fantastiska kvinnor som funnits i Uppsala genom tiderna. Det finns ett stort behov av att lyfta fram de här personerna - de har satt sin prägel på staden, men har ändå ofta hamnat utanför i historieskrivningen, säger hon.
Vi sitter hemma hos Inger Ärlemalm i Bennebols bruk någon mil öster om Knutby, dricker kaffe. Av de personer hon själv har skrivit om i boken är hon särskilt förtjust i Lotten von Kraemer, som grundade det litterära Samfundet De Nio.

Journalisten och författaren Gunilla Lindberg har skrivit en text om Mathilde Wigert-Östlund, som har gjort en utsmyckning i Domkyrkan och konstvetaren och författaren Barbro Werkmäster har skrivit om en rad kvinnliga konstnärer och två fotografer.
- Gripande är Tone Tingsgårds text om författaren Ebba Sörbom. Och så har vi en rad porträtt av olika politiker, som Hildur Ottelin, Olga Hedén och förstås Blenda Ljungberg, som var ordförande i stadsfullmäktige. säger Inger Ärlemalm.
Även Upsala Nya Tidnings första kvinnliga journalist, Bria Ekwall, finns med, här omskriven av UNT-journalisten Lena Köster.
- Och skolstäderskan Hanna Jerresand eller mejerskorna Agda Hedbom och Linnéa Andersson - kvinnor som gjort en insats i det vanliga arbetslivet, säger Inger Ärlemalm.

Hon hoppas att de som läser boken ska bli imponerad över vad dessa kvinnor har åstadkommit.
- Äldre läsare kommer nog att minnas de här personerna, säga "javisst ja, det är ju hon!" Yngre läsare känner sig förhoppningsvis stimulerade och uppmuntrade att göra egna insatser, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!