Kvinnokamp till skön musik
Vaccinationsfaktorn är hög i den under hösten utgivna cd-skivan Sånger om kvinnor. Det här är feministprogg som är värd många nya lyssnare, inte minst bland de unga, skriver Bo-Ingvar Kollberg.
Nog hörs kvinnorna lite bättre i dag än för 30 år sedan. Kom sedan inte och säg att kampsånger är utan effekt! Det var i början på 1970-talet den startade. Proteströrelsen i näbbstövlar och med banderoller och sång som sedan dess lett fram till en feministisk över- eller understämma i snart sagt samtliga politiska partier.
Premiär på kvinnodagen
Och till våren 2006, på internationella kvinnodagen den 8 mars, blir det premiär på en ny version av Jösses flickor — befrielsen är nära. Det är dramatikern Malin Axelsson och regissören Maria Löfgren som fått uppdraget att göra en nytolkning av Margareta Garpes och Suzanne Ostens gamla succépjäs.
En inte bara nostalgisk tillbakablick på åren som gått ger den under hösten utgivna cd-skivan Sånger om kvinnor. Här finns feministprogg som bevarat sin polemiska udd sällsynt väl genom åren. Gudmor för hela rörelsen var Grupp 8, som inledde sin verksamhet i uppförsbacke men som sedan dess nästan uppnått kultstatus. Ulrika Knutson knyter an till kampåren i eftertankarna till sin uppmärksammade höstbok Kvinnor på gränsen till genombrott.
Allsång på Kulturnatten
På skivan Sånger om kvinnor finns de tidigaste appellerna med. Men också sångerna som följde därefter med alltmer effektiv och detaljerad argumentation. Från t ex den tidigare versionen av Jösses flickor, från Kärleksföreställningen och från Röda bönor. Vi som var med vid årets kulturnatt på Stadsteatern, då Gunnar Edander ledde allsången, kan återupprätta kontakten med sånger som Vi måste höja våra röster, Vi är många och Befrielsen är nära.
Samme Edander, som tonsatt och därmed förlöst en hel del av kvinnokampens vrede, uppträdde också som ackompanjetör vid kaféteaterns Sonjas ansikte, som spelades på Upsala stadsteater under hösten. Men då var det Tytte Johnson som med besk satir och lågmäld ironi framförde Ska bli sjuksyster, där Sonja Åkesson skrivit texten. Hon finns dessutom representerad på skivutgåvan med Den ensamma mamman i traversen och Fruntimmerstango.
Utantilläxa
Till hennes medsystrar som textförfattare hör Louise Waldén, Wava Stürmer, Margareta Garpe och Suzanne Osten. För att nämna några av dem som lämnat bestående insatser till den svenska musikskatten. Men också Leif Nylén, vars Törnrosa borde vara obligatorisk utantilläxa för alla elever på mellanstadiet. Som psalmverserna var förr i tiden.
Kanske skulle då åtminstone ett par flickor i varje årskull slippa svälja några av underhållningsindustrins mest svårutrotliga myter. Men överlag bör vaccinationsfaktorn vara hög hos alla inslag på cd:n Sånger om kvinnor. Och det gäller inte bara där Gunnar Edander svarar för tonsättningarna. Även om hans vackra och medryckande melodier befinner sig på en nivå, där det finns få medtävlare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!