Kvinnoförtryck på bioskärmen

Om två veckor är det premiär för Nahid Perssons dokumentär Fyra fruar och en man. Filmen handlar om månggifte och kvinnoförtryck i hennes hemland Iran, och är den första av hennes produktioner som visas på en allmän biograf.

Medan Herr Mohammadi vilar njuter hans fruar Farang, Goli, Shahpar och Ziba av en sällsynt lugn stund.

Medan Herr Mohammadi vilar njuter hans fruar Farang, Goli, Shahpar och Ziba av en sällsynt lugn stund.

Foto: Folkets bio

Kultur och Nöje2007-11-21 00:01
En stor del av arbetet för en dokumentärfilmare består i att hitta rätt objekt. Uppsalabon Nahid Persson förvånades därför över hur lätt det gick den här gången.
- Jag ringde en kontakt i Irak och frågade om han kände någon man med flera fruar. Bara två timmar senare hade han hittat en familj som passade perfekt.
Mannen, kallad Herr Mohammadi, lever tillsammans med sina fyra fruar i en liten by på den iranska landsbygden. Månggifte är inte längre helt socialt accepterat i Iran, men det är lagligt och förekommer fortfarande i stor utsträckning utanför de större städerna. I hushållet ingår även Herr Mohammadis frispråkiga moder, som står för de humoristiska inslagen i filmen.
- När hon kommer i bild vet man att man snart får skratta, berättar Nahid Persson.

Men tonen i filmen är inte alltid munter. Herr Mohammadi besitter visserligen både charm och social kompetens, och Nahid Persson förstår hur många kvinnor kan falla för honom. Men i sin relation med fruarna är han en förtryckare.
- Det är han som har makten och pengarna. Kvinnorna stannar hos honom för att inte skiljas från sina barn, säger Nahid Persson.
De fyra fruarna lever i ett komplicerat förhållande av vänskap och ogillande, beroende och konkurrens. De tar hand om varandras barn - 20 stycken under samma tak, varav vissa kallar alla fruarna för mamma - samtidigt som alla drömmer om en egen familj.

Problemet är att Herr Mohammadi är en avundsjuk man. En av hans fruar har försökt föreslå skilsmässa, men han har hittills vägrat att släppa taget. Tanken att se någon av dem med en annan man var inget han kunde tåla. Skillnaden i förutsättningar mellan könen blir tydlig, och Nahid Persson anser inte att det bara handlar om en kulturell skillnad.
- Kvinnor i Iran vill inte heller dela sin man med andra. Det vill ingen kvinna, säger hon.
Nahid Persson ogillar jämförelsen som gjorts med svenska män som tar älskarinnor.
- De männen lever i skam i Sverige. Herr Mohammadi är stolt över att ha fyra kvinnor. Det är stor skillnad.

Efter diskussionerna kring Nahid Perssons senaste film Prostitution bakom slöjan ansåg hon att det var alltför osäkert att åka tillbaka till Iran. Därför har Fyra fruar och en man regisserats på distans. Nahid Persson letade länge efter en kvinnlig fotograf i Iran, men när hon till slut fann en blev hon inte nöjd med resultatet. Hon bad då sin egen dotter att åka ned och filma, medan hon styrde arbetet hemifrån Sverige. Sedan började klippningen av de 120 inspelade videobanden. Det är bara 16 dagar kvar till premiären på Folkets Bio, men när UNT ringer Nahid Persson jobbar hon fortfarande med ljudredigering och textning på svenska. En persisk klagosång ljuder i bakgrunden. Det är en av fruarna som sjunger. Med melankolisk stämma uttrycker hon sin smärta och sin längtan efter en helt egen man.

Fyra fruar och en man har svensk premiär den 7 december. När den kommer till Uppsala är oklart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!