Hedda Gablers hopplösa instängdhet är aktuell för många kvinnor än i dag. Varsamt moderniserad men samtidigt tidlös har Ibsens mer än 100-åriga pjäs premiär på Uppsala stadsteater i helgen.
– Vi har tagit bort 1800-talsmarkörer som häst och vagn och att människor niar varandra. Och skådespelarna bär moderna kläder, säger regissören Farnaz Arbabi, välkänd för Uppsalas teaterpublik genom sin föreställning Drottning Kristina på stadsteatern 2009 med bland andra Shima Niavarani.
I den föreställningen gick det vilt till med skådespelare som alla fick pröva att vara drottning i en sorts hela havet stormar-anda. Hedda Gabler i Arbabisk tappning blir också annorlunda än Ibsen skulle ha satt upp den, om än inte lika våldsamt skruvad som Kristina.
– Hedda Gabler är en historia om identitet och utanförskap. En resa mot undergången, säger Farnaz Arbabi, men lägger till att det samtidigt finns mycket humor i pjäsen, som tas tillvara i föreställningen.
– Det är roliga karaktärer och snabba repliker! Man kan inte visa smärta enbart, det måste finnas humor också. Och tvärtom: ingen humor utan smärta.
Hedda Gabler är en ung kvinna som till synes har allt. Hon är nygift, gravid, flyttar in i ett stort hus med sin make Jörgen, som utnämnts till professor vid universitetet. Men hon är inte alls lycklig med omvärldens förväntningar på henne.
– Hedda tillåts inte ha egna ambitioner i livet. Det hon har, är vad andra har tilldelat henne. Platsen, huset, inredningen - allt har valts åt henne. Hon är ständigt övervakad och påpassad. Hon har fastnat i den roll det innebär att vara maka, blivande mor, kvinna i samhället. Men hon är inte formulerad kring detta. Vore hon det, skulle hon kanske gå, som sin väninna Thea, som just har lämnat sin man och funnit en ny kärlek.
Att Hedda inte kan ta sig ut ur sin situation illustreras scenografiskt med fem dörrar där alla karaktärer i pjäsen rör sig ut och in - utom Hedda, som hela tiden är kvar i rummets symboliska instängdhet.
– Det är intressant hur Ibsen har format kvinnorna i pjäsen: Hedda som gift sig på impuls och inte hittar ut, Thea som just skilt sig och går till en ny man, som kommer att kräva att hon tar hand om honom, moster Julle som offrat sig för att ge Jörgen en framtid som akademiker...
Humor i situationerna, visst. Men Hedda Gabler är ändå en berättelse med mycket svärta och ett oundvikligt slut. Eller, är det verkligen oundvikligt?
– Man tycker ju att självmord alltid är onödiga...
Berättelsen om Heddas instängdhet, hennes trängda, fastlåsta liv, är aktuell i dag, eftersom många kvinnor runt om i världen lever i just en sådan verklighet. Även för dem, som inte verkar göra det, är det inte heller lätt eller självklart att bryta mot omvärldens förväntningar och verkligen förändra livet så som man innerst inne vill, konstaterar Farnaz Arbabi.
Så när Hedda inte hittar ut genom de dörrar som finns, återstår för henne bara en utväg.