Kurdiske författaren Salim Barakat trivs i fristaden
1999 inbjöds den kurdiske författaren Salim Barakat från gränsen Irak-Syrien av Stockholms stad och svenska Pen att vara "fristadsförfattare" i Stockholm.- Jag blir nog kvar i Sverige resten av livet, säger han till UNT.
Salim Barakat
Foto:
Salim Barakat tvingades fly från sitt hemland redan som ung. Han bodde i perioder i Libanon och på Cypern, men blev definierad som klasslös och hade till slut inte hemrätt i något land. Då kom han till Sverige, tack vare kombinationen Svenska Pen och Stockholms kommun - och sökte redan från början asyl för sig och sin familj.
Det gick till en början inte bra. Han fick avslag från migrationsnämnden. Men ärendet överklagades till utlänningsnämnden. Svenska Pen, medlemmar i Svenska Akademien och i olika politiska partier vädjade till nämnden. Och efter två år, när fristadsperioden var slut, fick Salman Barakat och hans familj asyl.
De bor numera i Skogås, söder om Stockholm. Livet har blivit stabilt:
- Min hustru har ett arbete och vår son går i gymnasiet. Själv har jag författarlön i tio år och har skrivit sju böcker sedan jag kom till Sverige. Fem av dem är översatta till svenska, berättar Salim Barakat.
- Det var fantastiskt att komma från en tillvaro utan några rättigheter, till ett land och ett liv med alla mänskliga rättigheter!
I den självbiografiska romanen Järngräshoppan, som inledde hans karriär som översattt författare på den svenska bokmarknaden, berättar Salim Barakat om en barndom med grymhet, smärta och humor.
Om sitt liv i exil och tillståndet för hotade författare runt om i världen säger han:
- Man har inte alltid möjligheten att välja var man vill bo och hur man vill leva. Och tillståndet i världen ser tyvärr allt värre ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!